Станислав Монюшко

Музиката на полския композитор  Станислав Монюшко отдавна е получила широко признание – не само сред своите сънародници, но и в целия свят. Композиторът с право се смята за един от най-ярките представители на полската музикална класика, а творчеството му се определя като образец на славянската музика. Докато неговият велик сънародник и съвременник Фредерик Шопен (1810–1849) създава и утвърждава полската клавирна музика и разнася надалеч славата на творческия гений на родината си, Монюшко полага началото на полския национален оперен стил. Той е създател на националната класическа опера и камерната вокална лирика.

Творческото наследство на композитора е богато – то включва произведения от различни жанрове, сред които най-ценни са оперите и художествените песни. Но независимо в коя област композира, Монюшко винаги остава верен на своята любов към родината и свободата. Със своята музика той вдъхновява поробения полски народ и повдига патриотичния му дух.

Станислав Монюшко пише произведения в най-различни жанрове и  творчески подготвя решаването на най-важната задача, която стои пред полското музикално изкуство – създаването на национална опера, чиито основи са поставени с неговата опера „Халка“ . От 1858 композиторът работи във Варшава. След успеха на „Халка“ той става главен диригент на „Театър Виелки“, където разполага с най-добрите солисти, хор и оркестър, за да поставя своите опери. Монюшко създава над 15 опери, няколко водевила и редица неголеми опери („оперети“). Те се отличават с националното своеобразие на музикалния си език, с ярките характеристики на персонажите, с високото си професионално познаване на особеностите на театъра, проявяващо се в построяването на масовите, ансамбловите и соловите сцени и владеенето на оркестровите средства.

Какво търсиш днес?