Румен Бояджиев-син

РУМЕН  БОЯДЖИЕВ-СИН  е автор на музика в различни жанрове. Софийската филхармония неведнъж осъществява негови премиери: под ди- ригентството на Мартин Пантелеев през 2013 прозвучава премиерата на „Меса Реквием“ за хор и голям симфоничен оркестър; през 2012 е концертното изпълнение на първата му детска оперета „Малката кибритопродавачка“ по Андерсен (либрето на Венелин Методиев) под диригентството на Григор Паликаров. За нея Румен Бояджиев печели на- градата на предаването „Алегро Виваче“ на програма „Хоризонт“ на БНР – „Музикант на годината“ 2012 за творчески дебют. Сценично оперетата е реализи- рана в Националния музикален театър през 2014.

Автор е още на Концерт за валдхорна и пиано, Концерт за брас октет, Ламенто за флюгелхорн и оркестър, произведения за ударни инструменти, Романс за любовен обой и пиано и др. Успешно изпълнен е още Концертът за фагот и оркестър № 1 със солист Христо Захариев и диригент Григор Паликаров.

От 2003 насам Румен Бояджиев се ползва с изключителна репутация в жанра на филмовата и театрална музика и в този на аранжимента. През 2008 оркестрира симфоничната част на концерта „Влади- мир Ампов-Графа – 20 години на сцена“. Оркестратор е на индивидуален проект на Глен Хюз, записан в Лондон. Работи като композитор и аранжор с Орлин Горанов, Марияна Попова, Белослава, Камелия Тодорова, Сузана Сид, Роберта. Оркестрира темата на компютърна- та игра „ГОТИК“, особено популярна в България. Работи с режисьорите Ан- дрей Слабаков, Атанас Атанасов, Бойко Боянов, Иван Панев, Николай Илиев, Сотир Гелев, Димитър Митовски, Деля- на Хаджиянкова.

През 2010 е награден за „Филмов композитор на годината“ от Национал- ната филмова академия, носител е на многобройни  международни  отличия като инструменталист и композитор. Румен Бояджиев е възпитаник на Националното   музикално училище „Любомир Пипков“ със специалност ударни инструменти и Национална- та музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ при Добри Палиев и Та- тяна Кърпарова. Ученик е по пиано на Стефан Траянов, Явор Димитров, Иван Ефтимов, по композиция и оркестра- ция на Александър Райчев. Завършва факултативно дирижиране при Иван Маринов и Деян Павлов. Свири в ор- кестъра на Националния музикален те- атър „Стефан Македонски“ и в камерни и джаз формации.

Какво търсиш днес?