Румен Бояджиев-син

РУМЕН  БОЯДЖИЕВ-СИН  е автор на музика в различни жанрове. Софийската филхармония неведнъж осъществява негови премиери: под диригентството на Мартин Пантелеев през 2013 прозвучава премиерата на „Меса Реквием“ за хор и голям симфоничен оркестър; през 2012 е концертното изпълнение на първата му детска оперета „Малката кибритопродавачка“ по Андерсен (либрето на Венелин Методиев) под диригентството на Григор Паликаров. За нея Румен Бояджиев печели наградата на предаването „Алегро Виваче“ на програма „Хоризонт“ на БНР – „Музикант на годината“ 2012 за творчески дебют. Сценично оперетата е реализирана в Националния музикален театър през 2014.

Автор е още на Концерт за валдхорна и пиано, Концерт за брас октет, Ламенто за флюгелхорн и оркестър, произведения за ударни инструменти, Романс за любовен обой и пиано и др. Успешно изпълнен е още Концертът за фагот и оркестър № 1 със солист Христо Захариев и диригент Григор Паликаров.

От 2003 насам Румен Бояджиев се ползва с изключителна репутация в жанра на филмовата и театрална музика и в този на аранжимента. През 2008 оркестрира симфоничната част на концерта „Владимир Ампов-Графа – 20 години на сцена“. Оркестратор е на индивидуален проект на Глен Хюз, записан в Лондон. Работи като композитор и аранжор с Орлин Горанов, Марияна Попова, Белослава, Камелия Тодорова, Сузана Сид, Роберта. Оркестрира темата на компютърна- та игра „ГОТИК“, особено популярна в България. Работи с режисьорите Андрей Слабаков, Атанас Атанасов, Бойко Боянов, Иван Панев, Николай Илиев, Сотир Гелев, Димитър Митовски, Деля- на Хаджиянкова.

През 2010 е награден за „Филмов композитор на годината“ от Националната филмова академия, носител е на многобройни  международни  отличия като инструменталист и композитор. Румен Бояджиев е възпитаник на Националното   музикално училище „Любомир Пипков“ със специалност ударни инструменти и Национална- та музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ при Добри Палиев и Татяна Кърпарова. Ученик е по пиано на Стефан Траянов, Явор Димитров, Иван Ефтимов, по композиция и оркестрация на Александър Райчев. Завършва факултативно дирижиране при Иван Маринов и Деян Павлов. Свири в оркестъра на Националния музикален театър „Стефан Македонски“ и в камерни и джаз формации.

Какво търсиш днес?