Пиетро Маскани

Забележителният италиански композитор Пиетро Маскани (1863–1945) полага началото на оперното направление „веризъм“. Той твори повече от половин век и създава над петнадесет сценични творби, но най-значимата от всички си остава първата му опера – „Селска чест“.
Пиетро Маскани е роден на 7 декември 1863 година в Ливорно и от детските си години започва да се занимава с музика. Постъпва в Миланската консерватория като ученик на Амилкаре Понкиели. Поради липса на материални средства Маскани не успява да завърши консерваторията и започва да работи като оперен и оперетен диригент в пътуващи оперни трупи. По-късно получава постоянно назначение като диригент в градчето Чериньола. През 1888 г. издателството Сондзоньо обявява конкурс за написване на едноактна опера и през следващата година Маскани завършва своята първа оперна творба, „Селска чест“, с която участва в състезанието. На 21 февруари 1890 г. младият композитор е поканен в Рим, за да представи своята опера като победител в конкурса. Премиерата се състои на 17 май в Театър „Костанци“ в Рим. Тя има изключителен успех и скоро операта се изпълнява в различни градове на Италия: Флоренция, Торино, Болоня, Палермо, Милано, Генуа, Неапол, Венеция и Триест. През декември същата година Густав Малер дирижира постановка в Будапеща. Следват изпълнения в Мюнхен, Хамбург, Санкт Петербург, Дрезден и Буенос Айрес, където публиката приветства операта. През март 1891 г. тя е представена и във Виена. На 26 години Пиетро Маскани вече е международно известен. През следващите няколко десетилетия композиторът пише поредица от опери, някои от които са приети възторжено, а други не успяват да постигнат успех. По-известни от тях са „Приятелят Фриц“, „Ирис“, „Маските“, „Изабо“ и др. Последната му опера „Нерон“ е поставена през 1935 г. Маскани се насочва преди всичко към сюжети с остра конфликтност – за него музиката е наситена със силна емоционалност и красива мелодика.
Освен с творчеството си Маскани се занимава и с педагогическа дейност. В период 1895—1902  той е директор на Музикалния лицей „Росини“ в Пезаро, в който е учил и българският композитор Маестро Георги Атанасов.
Пиетро Маскани умира на 2 август 1945 година в Рим.

Какво търсиш днес?