Паул Константинеску

Паул Константинеску (1909–1963) е румънски композитор и дългогодишен преподавател в Консерваторията в Букурещ. Неговото богато музикално творчество в почти всички жанрове синтезира влияния от румънския фолклор и старинните византийски напеви, съчетани в индивидуален композиционен стил и новаторски звукови форми. За разлика от предишното поколение румънски автори, които учат в чужбина, Константинеску намира своите учители в страната и на свой ред продължава националните традиции в музикалното образование.
Роден в Плоещ, той учи в Букурещката консерватория (1929-1933), където негови преподаватели са Михаил Жора (хармония, композиция, контрапункт), Константин Брайлои (история на музиката), Димитри Куклин (музикална естетика). Специализира композиция във Виена от 1933 до 1935 г. при Франц Шмид, Оскар Кахаста и Йозеф Маркс.
Константинеску е първият професор по хармония, контрапункт и композиция в Академията за религиозна музика (1933-1941), в Училището за военна музика (1941-1944) и Консерваторията в Букурещ, където работи до смъртта си (1941-1963).
През 1935 г. прави своя дебют като оперен композитор със сценичната творба „Бурна нощ“.
Освен като преподавател, той работи активно като цигулар, диригент и композитор. Занимава се със събиране на фолклор, води лекции, радио и телевизионни програми. Ангажиран е като съветник в Министерството на кинематографията и в Румънското радио. Избран е за член на Румънската академия през 1963 г.
Получава две награди за композиция „Енеску“ през 1932 и 1938 г., както и държавна награда през 1952 г.
Музикалното творчество на Константинеску е фокусирано върху използване на материал от византийската религиозна музика, както и румънски фолклор. Композиторът пише творби в почти всички жанрове на класическата музика, чрез ясни и традиционни музикално-изразни средства. Той е автор на опери, балети, симфонични концерти, филмова музика, ораториална музика, песни. Блестящ оркестратор, той понякога имитира народни инструменти или постига комични ефекти в закачливото използване на медни духови инструменти.
Получава посмъртно титлата Почетен гражданин на Община Плоещ през 2009 година. Там ежегодно се провежда и Национален конкурс за интерпретация и музикално творчество на негово име.

Какво търсиш днес?