Паул Бен-Хаим

Паул Бен-Хаим (1897–1984) е израелски композитор. Роден с името Паул Франкенбургер в Мюнхен, той учи композиция при Фридрих Клозе и е асистент-диригент на Бруно Валтер и Ханс Кнапертсбуш от 1920 до 1924 г. Той служи като диригент в Аугсбург от 1924 до 1931 г., а след това се посвещава на преподаване и композиция. Работи в Консерваторията „Шуламит“ в Тел Авив, Израел.
Бен-Хаим емигрира в тогавашната британска част на Палестина през 1933 г. и живее в Тел Авив, близо до площад Зина Дизенгоф. Той става израелски гражданин след обявяването на независимостта на тази нация през 1948 г. Композира камерна музика, произведения за хор, оркестър и солови инструменти и песни. Допринася за развитието на национална израелска музикална школа. Неговите композиции са в късно-романтичен дух с близкоизточни мотиви, донякъде близки до стила на Ернест Блох.
Сред неговите ученици са Елиаху Инбал, Анри Лазароф, Бен-Цион Оргад, Ами Мааяни, Шуламит Ран, Мириам Шатал, Рами Бар-Нив и Ноам Шериф. Бен-Хаим печели наградата на Израел за музика през 1957 г.

Какво търсиш днес?