Пабло де Сарасате

Пабло Сарасате (1844 – 1908) (Пабло де Наваскуес Мартини Сарасате) е знаменит испански цигулков виртуоз и композитор, роден в Памплона, Испания. Дарованието му се проявява рано, той започва занимания по цигулка и на седемгодишна възраст вече участва в публичен концерт. На десет години свири като виртуоз и дори изнася с триумфален успех концерт в двореца на Кралица Изабела в Мадрид. Кралицата му подарява цигулка „Страдивариус“, на която Сарасате свири по време на многобройните си турнета. През 1856 година 12-годишният музикант постъпва в Парижката консерватория като ученик по цигулка на Ж. Д. Алар до 1857-ма година и по композиция при А. Ребер до 1859-та година.
След консерваторията, Сарасате се завръща в родината си и изнася многобройни успешни концерти. Славата му на цигулков виртуоз преминава границите на Испания. Той получава много покани за концерти и до края на живота си посещава всички европейски държави, Северна и Латинска Америка, Индия, Япония и други азиатски страни. Той не само си спечелва легендарна известност на цигулар-виртуоз, но с изпълненията си оказва огромно влияние върху тогавашното цигулково изкуство.
Чрез концертите си Сарасате активно популяризира съвременната музика. Видни тогавашни композитори създават нови творби, предназначени специално за него: Едуард Лало композира своя Първи концерт за цигулка и оркестър и „Испанска симфония“, Макс Брух – Втория си концерт за цигулка и оркестър и „Шотландска фантазия“, а Камий Сен-Санс пише „Интродукция и рондо капричиозо“, „Хаванеза“, Трети концерт за цигулка и оркестър и други творби.
Като композитор Сарасате е известен най-вече с ефектните си виртуозни пиеси за цигулка, в които звучат испански, френски, унгарски и други фолклорни напеви. Най-популярните му творби са „Цигански напеви“, „Фантазия по теми от операта „Кармен“ на Ж. Бизе, „Испански танци“ – 12 тетрадки, „Интродукция и тарантела“, „Фауст – фантазия“ и др. Тези пиеси са навлезли трайно в концертния репертоар на всеки изтъкнат цигулар. Пабло Сарасате умира през 1908 година в Биариц на 65-годишна възраст.

Какво търсиш днес?