Освалдо Голихов

Освалдо Голихов (р. 1960) е аржентински композитор и преподавател по музика, известен преди всичко със своите вокални и оркестрови творби.
Той е роден в Ла Плата, Аржентина в семейство на имигранти от Румъния. През 1983 г. се премества в Израел, където учи при Марк Копитман в Музикалната академия „Рубин“ в Йерусалим. Три години по-късно той започва занимания при Джордж Кръмб в Университета на Пенсилвания и получава докторска степен по философия. През 1991 г. Голихов се присъединява към факултета на Колежа „Св. Кръст“ в Уорчестър, Масачузетс, където става професор (с титла „Лойола“) от 2007 г.
От 2016 г. композиторът живее в Бруклайн, Масачузетс.
През 1996 г. неговата творба „Oceana“ е представена премиерно на Баховия фестивал в Орегон. Той композира „La Pasión según San Marcos“ в чест на 250-годишнината от смъртта на Йохан Себастиан Бах. Голихов има дългогодишно сътрудничество със сопраното Даун Ъпшоу, която той нарича своя муза. Тя представя премиерно някои от творбите му, създадени специално за нея, като Три песни за сопран и оркестър и операта „Ainadamar“, изпълнена в Тангълууд през 2003 г.
След 2000 година Голихов пише музика за няколко игрални и документални филма: „Мъжът, който плачеше“, „Младост без младост“, „Тетро“ и „Туикст“. Той композира и аранжира камерна музика за квартет „Кронос“ и струнен квартет „Сейнт Лорънс“.

Какво търсиш днес?