Никос Скалкотас

Никос Скалкотас (1904–1949) е гръцки композитор от ХХ-ти век, привърженик на Нововиенската композиторска школа, който черпи вдъхновение както от европейската музика, така и от гръцките музикални традиции. Скалкотас е роден в гр. Халкида на остров Евбея. Започва уроци по цигулка при баща си и чичо си, Костас Скалкотас, още в ранна детска възраст. Семейството му се премества в Атина и той продължава заниманията по цигулка в Атинската консерватория, която завършва през 1920 г. с отлична диплома. На следващата година получава стипендия от фондация „Averoff“, която му позволява да учи в чужбина. От 1921 до 1933 г. той живее в Берлин, където постъпва в Пруската академия по изкуствата при Вили Хес. През 1923 г. решава да се откаже от кариерата си на цигулар и се насочва към композицията. Учи при Роберт Кан, Паул Юон, Курт Вайл и Филип Ярнах. Между 1927 и 1932 г. той е член на майсторския клас по композиция на Арнолд Шьонберг в Академията по изкуства. През 1930 г. Скалкотас полага значителни усилия някои от творбите му да бъдат изпълнени в Атина, но те са посрещнати с неразбиране и дори в Берлин не постигат много голям успех. Завръща се в Гърция през 1933 г., където остава до края на живота си.
В Атина Скалкотас търси средства за финансиране чрез стипендии или платена работа като оркестрант, но бързо се разочарова от състоянието на музикалния живот в родината си. Той се препитава като цигулар в оркестъра на Атинската консерватория, оркестъра на радиото и операта. В средата на 30-те години работи в архива за народна музика в Атина и прави транскрипции на гръцки народни песни.
Композиторският стил на Скалкотас е повлиян от творчеството на Шьонберг и трудно се приема в родината на автора. Малко от творбите му се изпълняват, преди всичко гръцките танци и някои от тоналните му произведения, но по-голямата част от неговата музика остава нечута. Композиторът умира на 45-годишна възраст, оставяйки няколко симфонични произведения с непълна оркестрация и много други творби, които прозвучават премиерно едва след смъртта му.

Какво търсиш днес?