Микола Леонтович

Микола Леонтович (1877–1921) е украински композитор, диригент, етномузиколог и преподавател. Той е роден и израства в Подолска губерния на Руската империя (сега в Украйна). Учи в духовна семинария, а по-късно продължава образованието си в Придворната капела в Санкт Петербург и чрез частни уроци при Болеслав Яворски. След 1917 г. Леонтович се премества в Киев, където работи в Киевската консерватория и Института за музика и драма „Микола Лисенко“.
Творчеството му се състои от над 150 хорови композиции, сред които най-вече песни по мелодии и текстове от украинския фолклор, но също кантати, литургична музика и други църковни произведения. Най-известната му песен, „Шчедрик“ е създадена по фолклорни мотиви през 1904 година. Тя е адаптирана на английски език през 1936 г. под заглавието „Carol of the Bells“ и тази версия навлиза като една от най-известните коледни песни в англо-американския свят.
На 43-годишна възраст Леонтович е застрелян от съветски агент през 1921 г. и е почитан като мъченик в източноправославната украинска църква.

Произведения


Карол на камбаните

Какво търсиш днес?