Мечислав Карлович

Полският композитор, диригент и цигулар Мечислав Карлович е роден през 1876 година в семейство на музиканти. Баща му е завършил Консерваторията в Брюксел със специалност виолончело, а майка му е певица и пианистка. Започнал занимания по музика на пет години, от 1889 до 1895 Мечислав учи във Варшава цигулка при Станислав Барчевич и хармония при Зигмунт Носковски, а след това, вече в Берлин, взема уроци по цигулка при Хайнрих Урбан, на когото по-късно посвещава Серенадата си за струнни.

Макар Карлович не живее дълго (през 1909-а  тридесет и две годишният композитор загива, погребан от снежна лавина в Татрите), значението на неговото творчество , свързано с традициите на полската музика, е огромно. То заема важно място в нея между Фридерик Шопен и Карол Шимановски. Независимо от факта, че произведенията му носят известни драматични настроения, музиката на Мечислав Карлович поразява слушателите с тънкия си лиризъм. Голямо влияния върху композитора оказва поезията на символизма. Но модерните изразни средства не го привличат, и затова новите влияния, характерни за изкуството на границата между 19-и и 20-и век, намират отражение само при избора му на сюжети.

През 1901 година Карлович напуска Германия и се завръща в Родината. В началото на 1900-те години той написва най-значимите си произведения, сред които са Концертът за цигулка, „Вековни песни“ и „Литовска рапсодия“. Успоредно с това, освен с творческа, композиторът се занимава и с активна изпълнителска и обществена дейност.

Какво търсиш днес?