Мауро Джулиани

Прочутият италиански композитор и китарист Мауро Джулиани (1781–1829) е роден в гр. Бишелие в Южна Италия, но в ранна възраст се премества в гр. Барлета, където започва да се занимава с музика. Учи виолончело и вероятно цигулка, а впоследствие се посвещава на шестструнната китара, като бързо става виртуозен изпълнител на този инструмент. На 25-годишна възраст Джулиани се установява във Виена, разочарован от италианската публика, която проявява интерес предимно към операта. В австрийската столица Джулиани се запознава с класическия инструментален стил, а през 1807 г. започва да публикува свои творби.  Концертните му турнета го отвеждат из цяла Европа. Постига значителен успех и се превръща в музикална знаменитост, равнявайки се с най-големите инструменталисти и композитори от епохата.
Джулиани определя нова роля на китарата в контекста на европейската музика. Премиерата на неговия Концерт за китара и голям оркестър оп. 30 е много успешна. Той се познава с най-известните фигури на австрийското общество, с композитори като Росини и Бетовен,  сътрудничи с най-добрите концертиращи артисти във Виена. През 1815 г. участва заедно с Йохан Непомук Хумел, Игнац Мошелес и други музиканти в поредицата камерни концерти в ботаническите градини на двореца „Шьонбрун“. Цикълът е наречен „Дукатен-концерти“, заради цената на билета от един дукат. Благодарение на това Джулиани добива известност в музикалните среди на града. През декември 1813 г. той свири (вероятно на виолончело) в оркестър за премиерата на Симфония №7 от Бетовен.
През 1819 г. Джулиани напуска Виена, за да направи голямо концертно турне през Чехия и Бавария. Завръща се в Италия, прекарва време в Триест и Венеция и накрая се установява в Рим. През юли 1823 г. той започва серия от пътувания до Неапол, където успява да публикува свои произведения за китара с местни издатели. През тези последни години той изнася концерти в дуо с дъщеря си Емилия, която се е превърнала в умел изпълнител на китара. Към края на 1827 г. здравето му започва да се влошава и композиторът умира в Неапол на 8 май 1829 г.

Какво търсиш днес?