Мартин Пантелеев

Израснал в музикална фамилия, Мартин Пантелеев (р. 1976) получава първите си уроци по цигулка на 4-годишна възраст в класа на Ангелина Атанасова в Националното музикално училище „Любомир Пипков” в София. Талантът му веднага е оценен от проф. Влади Симеонов, който го кани за концертмайстор на Филхармония „Пионер”. С нея изнася първите си концерти в страната и в чужбина. Като възпитаник на проф. Йосиф Радионов, проф. Пламен Джуров и проф. Александър Текелиев, той завършва с отличие магистратура в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров” със специалностите цигулка, дирижиране и композиция. По време на обучението си печели редица конкурси и на 19 години е поканен да концертира в международния оркестър „Филхармония на нациите” от нейния основател проф. Юстус Франц, където по-късно прави и първите си изяви като диригент и композитор. Негови произведения започват да се изпълняват редовно на престижни фестивали като „Шлезвиг Холщайн Музик Фестивал”, „Райнгау Музик Фестивал” и др. През 2004 става главен гост-диригент на оркестъра, с който изнася концерти из целия свят. Същата година дебютира със Софийска филхармония. След редица забележителни изяви, той е поканен да оглави емблематичния ни оркестър през 2011 – най-младият главен диригент в неговата история. Същата година дирижира турне на Филхармония – Кейптаун, което е първото гостуване на африкански оркестър в САЩ и историческо за отношенията между двете държави. През 2012 става главен гост-диригент на този ансамбъл. В следващите сезони Маестро Пантелеев работи с оркестри като Кралската Филхармония в Лондон, Берлинските симфоници, Концертгебау камерен оркестър – Амстердам, Английски камерен Оркестър, Национален симфоничен оркестър на Буенос Айрес, Израелска Симфония Беершева, Румънски национален радиооркестър, Мексиканска филхармония Халиско Гуадалахара, Симфоничния оркестър на гр. Шенжен, Китай и много др. Поканен е и в Халифакс, Канада и Куала Лумпур, Малайзия. Носител на престижни награди, през 2012 Мартин Пантелеев е удостоен със „Златна муза“, през 2013 получава награда за активна творческа дейност на БНР, а през 2014 Столичната община го удостоява със специалната награда „София”.
От 2018 Мартин Пантелеев е главен гост диригент на Филхармония Вюрт, с който изнася редица концерти на престижни фестивали в Германия, Белгия, Швейцария, Испания и Италия.
През същата година става и главен художествен ръководител на Фестивалния оркестър “Северен Рейн Вестфалия”, с чийто солист – унгарският виртуоз Йозеф Лендвай, осъществяват премиера на новата творба на Пантелеев “Импресии Рококо”.
През 2019 получава покани от множество ансамбли из целия свят, сред които се откроява дебютът му с Израелския симфоничен оркестър. Заедно представят пет концерта в Тел Авив, Ришон Лецион, Ашдот, Хайфа и Ашкелон.
Мартин Пантелеев е автор на три симфонии за голям симфоничен оркестър, кантата за хор, оркестър и солисти „Планетни следи“, Концерт за ударни и оркестър и др. Композициите му са изпълнявани в САЩ, Англия, Германия, Италия, Китай, Южна Африка, Македония и България.

Какво търсиш днес?