Лудвиг Минкус

Лудвиг Минкус (или Леон Минкус) (1826–1917) остава в историята като един от най-великите композитори на балетна музика. Той работи в сътрудничество с големите хореографи Артур Сен-Леон и Мариус Петипа, с които създава забележителни класически балети, останали като образци в това изкуство.
Роден е във Виена и прави публичния си дебют като цигулар едва на осемгодишна възраст. Скоро започва активна концертна дейност, а критиците и публиката го обявяват за дете чудо. През 1852 г. Минкус става концертмайстор на Виенската придворна опера, но не след дълго се отказва и заминава за Русия. През 1853 г. той се установява в Санкт Петербург и става диригент на оркестъра на княз Николай Юсупов. През 1856 г. е назначен за концертмайстор на оркестъра на Императорския Болшой театър в Москва и диригент на Италианската опера в същия театър. По-късно  е повишен в престижната позиция на инспектор на оркестрите към Московските императорски театри. От 1864  до 1871 г. Минкус е официален композитор на балета в Болшой театър в Москва. По това време той води занимания като професор по цигулка в новосъздадената Московска консерватория.
През 1871 г. той е преместен в Санкт Петербург, където работи до 1891 г., когато е пенсиониран. Минкус напуска Русия и прекарва последните години от живота си в Австрия, където умира през 1917 г. на 91-годишна възраст.
Минкус е автор на над двадесет балета, сред които „Дон Кихот“, „Роксана“, „Камарго“, „Пеперуди“, „Бандитите“, „Приключенията на Пелеас“, „Баядерка“ и други.

 

Какво търсиш днес?