Ленард Бърнстейн

ЛЕНАРД БЪРНСТЕЙН е една от най-ярките и обичани личности в музикалната култура на ХХ век: диригент, композитор, пианист, музикален лектор и просветител, автор на книги за музиката.

Роден е на 25 август 1918 в градчето Лорънс, на 50 км от Бостън, в семейство на украински евреи с името Луис, което на 15-годишна възраст официално променя на Ленард. През 1942, на 24-годишна възраст се премества да живее в Ню Йорк.

Изучава музика в Харвардския университет и дирижиране при Фриц Райнер и Димитри Митропулос, когото наследява по-късно в Нюйоркската филхармония (1958 – 1969). Приятел е с Аарон Копланд.

Европейският дебют на Бърнстейн е след Втората световна война през 1946 на фестивала „Пражка пролет“. Концертите му са приети въодушевено. Изпълнява в Европа и първата си симфония „Йеремия“, която е призната от критиката в САЩ за най-доброто произведение в страната за 1945.

Бърнстейн е първият американски диригент, застанал на пулта на „Ла скала“ (1953).

През 1958 става главен диригент на Ню Йоркската филхармония и прави голямо европейско турне, включително в бившия Съветски съюз. Гастролира и във Виенската щатсопера. Забележителна е трактовката му на Вердиевия „Фауст“ през 1966. Според редица критици това е началото на световната му слава като диригент.

Осъществява два пъти записи на всички симфонии на Густав Малер (за „Сони“ и „Дойче Грамофон“). Сред забележителните му изпълнения са още симфониите на Хайдн, Бетовен, Менделсон, Шуман, Чайковски, Шостакович, произведения на американски и европейски композитори на ХХ век, премиера на Симфония „Турангалила“ от Оливие Месиен и други, осъществени с Нюйоркската, Виенската, Бостънската филхармония.

Харизмата на Бърнстейн е неповторима и в лекциите му за музиката, предназначени за деца и възрастни.

Награден с множество най-високи отличия, приживе освен възхищение Бърнстейн получава и много критики като диригент и композитор. Музикантското му поведение е далеч от консервативните представи. Когато дирижира, той чувства, че не просто интерпретира музиката, а всъщност я композира. Музиката му също се откроява, в нея се оглеждат музикалната пъстрота и разноликите емоции на големия американски град.

Композиторът Бърнстейн е автор на музикално-сценични творби, вокална, камерна и инструментална музика. Световно популярни са операта му „Кандид“ и особено неговият мюзикъл „Уестсайдска история“ (1955), приет за класически образец в този жанр.

Следата, която оставя Бърнстейн в музикалната история, е ярка и безспорна, името му е легенда. През 2010 заема второ място в списъка с 20-те най-изтъкнати диригенти на всички времена в класацията на „BBC мюзик“. Многократно е лауреат на награди „Грами“, „Еми“, на наградата „Тони“ за изключителни постижения в областта на театъра, на японската „Премиум империале“ (1990) и много други. Стогодишнината на Бърнстейн през 2018 е отбелязана са над 3300 събития по целия свят в продължение на два сезона.

текст – Елисавета Вълчинова-Чендова

Произведения


"America", песен из мюзикъла "Уестсайдска история"
"Bon Voyage" - ария с хор из оперетата "Кандид"
"Glitter and be gay" - ария из оперетата "Кандид"
"I feel pretty", песен из мюзикъла "Уестсайдска история"
"Make Our Garden Grow" - дует из оперетата "Кандид"
"Maria", песен на Тони из мюзикъла "Уестсайдска история"
"One Hand One Heart" , дует из мюзикъла "Уестсайдска история"
"Simple Song" из Меса
"Tonight" , дует из мюзикъла "Уестсайдска история"
"Дивертименто" за симфоничен оркестър
"Уестсайдска история", мюзикъл
"Чичестър псалми" - версия за смесен хор, орган, арфа и ударни
"Чичестър псалми" за солист, смесен хор и оркестър
Музика към балета „Fancy Free”
Откъси из мюзикъла "On The Town"
Откъси из мюзикъла "Wonderful Town"
Прелюд, фуга и рифове
Серенада за цигулка, арфа, ударни и струнен оркестър по “Симпозиум” на Платон
Симфонична сюита "On the Waterfront"
Симфонични танци из "Уестсайдска история"
Симфония №1 "Йеремия" за сопран и оркестър
Симфония №2
Симфония №3 "Кадиш" за сопран, четец, детски хор, смесен хор и оркестър
Сюита „Уестсайдска история” за струнен оркестър и ударни
Три медитации за виолончело и оркестър от "Меса"
Увертюра "Уестсайдска история"
Увертюра към оперетата „Кандид“

Какво търсиш днес?