Красимир Кюркчийски

Красимир Кюркчийски (1936–2011) завършва НМА „Проф. П. Владигеров” (тогава БДК) с композиция при проф. П. Владигеров през 1962 г. Специализира в Московската консерватория при Дмитрий Шостакович. Работи като диригент на НФА „Ф. Кутев“ (ДАНПТ) и Ансамбъла за народни песни към Комитета за телевизия и радио, известен по-късно като „Мистерията на българските гласове“. Неговите обработки „Калиманку, Денку“, „Пиленце пее“, „Изповед“, „Заблеяло ми агънце“, „Месечинко, льо“ са включени в поредицата на Марсел Селие „Мистерията на българските гласове“, получила наградата „Грами“.
През последните години от живота си работи като свободен творец в с. Боженци, Габровско.
Красимир Кюркчийски е автор на 2 опери и балет; вокално-инструментални произведения; оркестрова и камерна музика; хорови песни; инструментални пиеси, обработки на народни песни; филмова музика и др.
Красимир Кюркчийски е сред най-често изпълняваните български композитори в чужбина. Удостоен е с много правителствени отличия, грамоти и награди. През 1966 г. получава голямата награда от конкурса за композиция „Парижки музикални седмици“. Репертоарни са творбите му за симфоничен оркестър “Диафонична студия”, Концерт за оркестър, Вариации върху тема от Хендел, Адажио и Ария за струнен оркестър, Концерт № 1 за пиано и др.
Името му се свързва и с нов подход в обработката на фолклорните песни, придобили голяма популярност в репертоара на български и чужди изпълнители. Негови произведения с успех се изпълняват в Италия, Франция, Русия, Германия, Австралия и много други страни.

Какво търсиш днес?