Йехезкел Браун

ЙЕХЕЗКЕЛ БРАУН е известен композитор на Израел от втората половина на миналия век, утвърден в жанровете на оркестровата, камерната, вокалната, приложната музика и поп аранжименти. Носител е на Наградата на Израел, на наградите ACUM и Якир.

Роден е през 1922 в Бреслау, Германия (днес Вроцлав, Полша) и скоро след това се мести със семейството си в Подмандатна Палестина. По време на Втората световна война постъпва като доброволец в Еврейската бригада на британската армия и след края ѝ е изпратен в Тел Авив като учител по биология. Дотогава музиката за него е хоби, заради което изучава хармония и контрапункт при Александър Урия Боскович. С настъпването на еврейско-арабската война през 1948 Браун отново се включва във военните действия.

Убеден, че има редки музикални дадености, той постъпва в Израелската музикална академия в Тел Авив. През 1966 след присъединяването на академията към Университета в Тел Авив започва академичната си кариера. През 1975 Браун изучава григорианско пеене при отец Дом Жан Клер в Бенедиктински манастир във Франция. През 1989 е обявен за почетен професор на университета.

текст – Милена Божикова

Произведения


Псалм

Какво търсиш днес?