Жак Офенбах

Автор на над 100 оперети, Жак Офенбах (1819–1880) се нарежда сред видните френски композитори от ХІХ-ти век. Той създава някои от най-емблематичните сценични творби за музикалния живот на Париж, а музиката му се отличава с изключителна мелодичност и оказва силно влияние върху по-късните композитори в този жанр, особено върху Йохан Щраус-син и Артър Съливан.
Роден в Кьолн с името Якоб, Офенбах произхожда от семейството на кантор в синагога. Талантът му се проявява рано. На 14-годишна възраст е приет в Парижката консерватория, но академичното обучение не му допада и напуска година по-късно. От 1835 до 1855 г. той изкарва прехраната си като виолончелист и диригент. Неговата амбиция обаче е да композира за музикалния театър. След като ръководството на Опера Комик не проявява интерес към творбите му, през 1855 г. той наема малък театър на ул. „Шан-з-Елизе“. Там той представя поредица от собствени произведения в малък мащаб, много от които стават популярни.
През 1858 г. Офенбах пише първата си голяма оперета „Орфей в ада“, която е изключително добре приета. През следващите години той създава и представя на сцена цяла поредица от оперети, които имат огромен успех. Най-хубавите от тях са „Хубавата Елена“, „Парижки живот“, „Херцогиня Геролщайн“, „Перикола“, донесли на автора огромна слава и популярност. Кулминация в неговата кариера е участието му в Световното изложение в Париж през 1867 г., когато е сравняван с Йохан Щраус – син, гостуващ по това време във френската столица. С избухването на Френско-пруската война през 1870 г. Офенбах се оказва в немилост в Париж, а театърът му фалира. Композиторът прекарва няколко години в Америка. Завръща се в Париж в края на 70-те години на века и отново започва да пише оперети. През последните си години той се опитва да завърши лиричната си опера „Хофманови разкази“, но не успява и умира през 1880 г. Творбата е завършена от Ернест Гиро и поставена година по-късно в „Опера комик“. Творчеството на Офенбах продължава своя сценичен живот през ХХ-ти и ХХІ-ви век, като част от основния репертоар на музикалните театри по света.

Какво търсиш днес?