Еужен Сухон

Еужен Сухон (1908–1993) е един от най-значимите словашки композитори на ХХ-ти век.
Роден е на 25 септември 1908 г. в Пезинок (Словакия). Баща му, Ладислав Сухон, е органист и учител. Майка му Серафина Сухонова е учителка по пиано, която отрано започва занимания със своя син. През 1920 г. Сухон постъпва в Музикалното училище на Братислава при изтъкнатия пианист Фрико Кафенда. В периода 1927 – 1931 той продължава занимания при същия преподавател в новосъздадената Музикална академия в Братислава. Завършва обучението си с двегодишен курс в Пражката консерватория при Витецслав Новак. Ранните му произведения включват няколко композиции за пиано и хоровата творба Veľky Pôst (Големият пост).
През 1933 Сухон започва да преподава музикална теория в Академията за музика и драма в Братислава. Неговите произведения от този период са в късноромантичен стил с елементи на фолклорна модалност и силно хроматизирана фактура. Неговият хоров цикъл O horách („За планините“) е считан за основополагащо произведение в словашката национална музика. Следващата му значима творба е монументалната кантата „Псалм на Подкарпатската земя“ (1938). В този период композиторът прави и много обработки на народни песни, а през 1949 създава операта „Крутнява“, чийто успех поставя началото на съвременната словашка опера и привлича международното внимание. От 1948 до 1960 г. Сухон е професор и ръководител на катедрата по музикално образование в Колежа за обучение на учители в Братислава. Произведения от този период са Фантазии за цигулка и оркестър, Метаморфози за пиано и Симфонична сюита за голям оркестър. Сухон се ангажира активно с практическите и теоретичните аспекти на музикалното образование. От особено значение е втората му сценична творба „Крал Святоплук“, завършена през 1959 г. Тази историческа опера представлява монументалната драматична фреска от периода на Великоморавската империя. Премиерата на произведението е в Братислава през 1960 г., а същата година се играе в Прага и Кошице.
От 1959 до 1974 г. Сухон е професор по музикална теория в Братиславския университет. Неговият стил се променя, когато той включва сериализъм в своите композиции. Късното му творчество се състои предимно от камерни и оркестрови произведения. Композиторът умира в Братислава през 1993 г.

Какво търсиш днес?