Енио Мориконе

ЕНИО МОРИКОНЕ (1928 – 2020) Един от безспорните фаворити в областта на филмовата музика, създал по време на 67-годишната си кариера в киното музика към повече от 570 филма. Роден е в Рим, изучава тромпет, композиция, хорова музика и хорово дирижиране в Консерваторията на Националната академия „Санта Чечилия“. Започва да пише музика към филми през 1955, но продължава да композира и класическа музика. През 1964 започва прочутото му сътрудничество с режисьора Серджо Леоне, както и с Бернардо Бертолучи.

Макар само 30 от филмите, за които е писал музика, да са уестърни, Енио Мориконе е известен най-вече с тях. Сред най-популярните му творби е музиката, създадена за превърналия се в класика филм на Серджо Леоне „Добрият, лошият и злият“, както и „Имало едно време на Запад“. Незабравими ще останат също мелодиите от „Ново кино Парадизо“ на Джузепе Торнаторе,  „Мисията“ на Ролан Жофе, , „Недосегаемите“ на Брайън Де Палма, „Професионалистът“ на Жорж Лотнер и „Имало едно време в Америка“ на Серджо Леоне, който казва за него: „Музиката му е по-изразителна от диалога“.

Енио Мориконе е автор и на музиката към култовата поредица „Октопод“ („La Piovra“). Носител е на 2 отличия „Сребърна лента“: през 1970 за музиката към „Представи си, че една вечер на вечеря“ и през 1971 за „Сако и Ванцети“. Номиниран е за „Оскар“ през 1979 (за музиката към „Райски дни“), 1986  („Мисията“), 1987 ( „Недосегаемите“) и 2001  („Малена“) . През 2007 получава „Оскар“ за цялостно творчество. През март 2008 чилийският президент Мишел Башле му връчва ордена „Пабло Неруда“ за заслуги към изкуството и културата. Удостоен е с титлата „Почетен доктор на Нов български университет“ (11 декември 2013).

Какво търсиш днес?