Емил Димитров

Известният български поп певец Емил Димитров (1940–2005) е изпълнител и автор на песни, считан за едно от най-големите имена в българската музика през XX-ти век. Той е най-продаваният български изпълнител с 65 милиона продадени копия от албумите си в света, от които над 40 милиона в СССР и страните от Източна Европа според американското списание „Billboard“. През 1970 г. подписва договор с френската музикална компания „EMI Pathé-Marconi“, която издава първия му френскоезичен сингъл „L’amour c’est toi“. Песента му „Моника“ (български вариант: „Моя страна, моя България“) е разпродадена в тираж от 500 000 копия в Германия и 100 000 в Белгия. Песента е също записана от немския изпълнител Уили Мартин.
Роден е в Плевен, в семейство на артисти-илюзионисти. Като ученик се увлича по рисуването и класическата музика, свири на акордеон и пиано, участва в училищни пиеси, интересува се от театрална сценография. През 1960 г. е приет да следва актьорско майсторство във ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“ в класа на Желчо Мандаджиев. През същата година дебютира като певец в концерт с водещ Коста Цонев и изпълнява своята авторска песен „Арлекино“, акомпанирайки си на акордеон. Това поставя началото на дълга и успешна кариера като поп изпълнител, музикант и композитор. През 1962 г. песента му „Арлекино“ печели първо място на Международния фестивал в Сопот, Полша, ставайки първата международна награда за българска песен.
Емил Димитров е носител на три платинени плочи. Легенда в страните от Източния блок, популярен в България с много хитове, най-известните от които са „Моя страна, моя България“, „Ако си дал“, „Джулия“, „Сбогом, Мария“, „Арлекино“, „Нашият сигнал“, „Само един живот“ и много други.

Произведения


"Моя страна"

Какво търсиш днес?