Еманюел Шабрие

Еманюел Шабрие (1841–1894) е френски композитор и пианист от епохата на Романтизма, чието немногобройно творческо наследство оказва влияние върху автори като Дебюси, Равел, Стравински, Пуленк, Рихард Щраус и др.
Шабрие е роден в град Амбър в областта Оверн, в семейството на адвокат. От шестгодишна възраст започва да учи музика, а първите му композиции за пиано датират от 1859 г. Младежът се обучава в Клермон-Феран, а по-късно и в Париж, където завършва лицея „Сен Луи“ и се дипломира като юрист през 1861 г. През следващите почти десет години работи като държавен служител в Министерството на вътрешните работи. В същото време продължава да пише пиеси за пиано и сценични произведения. Едно от тях е операта „Звезда“, поставена с успех през 1877 г. През този период той навлиза в артистичните кръгове на Париж, където поддържа близки познанства с композиторите Габриел Форе, Ернест Шосон, Венсан Д’Енди и художниците Едуард Мане, Едгар Дега. Липсата на академично музикално обучение го оставя свободен да създава свой собствен музикален език, различен от установените правила. Шабрие е считан от по-късните изследователи за важна фигура, която проправя пътя за френския модернизъм.
През 1880 г. Шабрие се пенсионира и се посвещава изцяло на музикалните си занимания. Става помощник на Шарл Ламурьо в популяризирането на немската музика. През същата година създава цикъла „Пиеси-картини” за пиано. През 1882 г. композиторът осъществява пътуване до Испания, а година по-късно е създадена прочутата оркестрова рапсодия „Испания“, най-известната му творба. Една от неговите опери от този период, „Гуендолин“ по англосаксонски сюжет, е свалена от сцена скоро след премиерата си, поради фалита на импресариото. През 1887 г. Шабрие завършва операта „Крал по неволя“, посветена на Анри III, която е поставена с успех в Лайпциг и Мюнхен.
През последните години от живота си Шабрие изпитва сериозни финансови и здравословни проблеми, свързани с провала на оперите му във Франция. През 1893 той е парализиран и умира в Париж година по-късно на 53-годишна възраст.

Какво търсиш днес?