Добринка Табакова

ДОБРИНКА ТАБАКОВА (р. 1980, Пловдив) успешно се реализира на световната сцена с изпълнения на нейни композиции в България, Великоблитания, Русия, Италия, Франция, Германия, Австрия, САЩ, Китай, Австралия и др., с участието на музиканти като Гидон Кремер, Кристине Блаумане, Натали Клайн, Милош Карадаглич, Максим Рисанов, Джанин Янсен. През последното десетилетие нейни творби са включени в Моцартовите седмици в Залцбург и в Зимните концерти в Мюзикферайн, Виена. Нейната „Възхвала“ е изпята в катедралата Сейнт Пол по случай Златния юбилей на кралица Елизабет II. През 2008 тя е избрана да участва в световния хоров фестивал в Рига „Песни за Слънцето“ с нейна композиция по текст на Блага Димитрова. През 2013 е издаден първият й компактдиск „Струнни пътеки“ от фирмата ЕСМ. Дискът й влиза в топ-3 на Британските класации за класическа музика и е отличен от специализираната критика в BBC Music Magazine, Stereo Magazine, International Music Reviews. През декември същата година дискът е номиниран за „Грами“ за най-добър сборен албум с класическа музика. Получава множество престижни поръчки между които от Кралското филхармонично общество за Музикалното биенале във Великобритания, 2014. От 2017 е щатен композитор към оркестъра на БиБиСи.

Табакова има награда „Жан-Фредерик Перену“ от ІV-я Международен конкурс по музика във Виена (1994) и наградата „Сорел“ за хорова композиция в Ню Йорк (2011).

Тя завършва Кралската музикална академия в Лондон и Гилдхол скул, където печели наградата „Витолд Лютославски“ (1999). Завършва докторантура по композиция в Кингс Колидж в Лондон, където е удостоена с наградата „Адам“ (2007).

Автор е на камерна музика за различни състави, за струнен оркестър, за солист и симфоничен оркестър, хорова, сценична музика, мултимедия, аранжименти.

Какво търсиш днес?