Джон Уилямс

През 2022 музикалната общественост отбелязва 90-годишния юбилей на световноизвестния американски композитор и диригент ДЖОН УИЛЯМС – един от най-популярните съвременни музикални творци. Роден е на 8 февруари 1932 в Ню Йорк. Баща му – Джон Уилямс-старши, е джаз барабанист, свири с квинтета на Реймънд Скот, с който записва музика за анимационните филми на „Уорнър Брос“. През 1948 семейството се премества в Лос Анджелис. Джон посещава Калифорнийския университет на Лос Анджелис (UCLA) и изучава частно композиция при Марио Кастелнуово-Тедеско – композитор и пианист от италиано-американски произход (роден е във Флоренция, през 1939 емигрира в Америка, а от 1946 преподава композиция в Консерваторията в Лос Анжелис, автор е на музиката за над 200 филма).

След служба във военновъздушните сили, Джон Уилямс се завръща в Ню Йорк и постъпва в престижната консерватория за изпълнителски изкуства „Джулиард скул“, където учи пиано при руската пианистка Росина Левин. Докато е в Ню Йорк, работи като джаз пианист в клубове и прави записи. Завръща се в Лос Анджелис. Началото на впечатляващата му кариера във филмовата индустрия е свързана с имената на такива успешни композитори като Бърнард Хърман, Алфред Нюман и Франц Ваксман. Продължава да пише музика за много телевизионни програми през 60-те години и печели четири награди „Еми“.

През януари 1980 Джон Уилямс става деветнайсетия диригент на Бостънския поп оркестър („Boston Pops Orchestra“) от основаването му през 1885 като секция на Бостънския симфоничен оркестър, създаден четири години по-рано. Ръководи го 14 успешни сезона до декември 1993, а след пенсионирането си е негов почетен диригент. Изявява се като гост-диригент на редица големи оркестри, включително Лондонската филхармония, Оркестъра в Кливланд, Филаделфийската и Чикагската филхармония, Виенската филхармония, симфоничните оркестри в Питсбърг, Далас и Сан Франциско, с Филхармонията в Лос Анджелис осъществява записи за Холивуд. Джон Уилямс има почетни степени от двайсет американски университета – „Джулиард скул“, Музикалния колеж „Бъркли“ в Бостън и др.

Автор е на музиката за Олимпийските игри през 1984, 1988, 1996 и 2002, за различни телевизионни програми и концерти, както и много оркестрови и инструментални произведения, включително: две симфонии; концерти за виолончело (премиерно представен от Йо-Йо Ма и Бостънския симфоничен оркестър в Тангълуд през 1994), за флейта и за цигулка (записани от Лондонския симфоничен оркестър), за кларинет и за туба, за тромпет (премиерата му е с Оркестъра в Кливланд, солист Майкъл Сакс, през септември 1996), за фагот „Петте свещени дървета“ (премиерно представен от Нюйоркската филхармония и главния ѝ фаготист Джудит ЛеКлер през 1995, а под диригенството на Джон Уилямс с ЛеКлер и Лондонския симфоничен оркестър е издаден от „Сони класикъл“); творбата „Американско пътешествие“ за оркестър е написана в чест на новото хилядолетие и придружава ретроспективния филм „Незавършеното пътешествие“, режисиран от Стивън Спилбърг и мн.др.

Джон Уилямс е композирал музиката на повече от сто филма. Сред тях са: „Междузвездни войни“, „Индиана Джоунс“, „Джурасик парк“, „Сам вкъщи“, „Хари Потър“, „Челюсти“, „Мемоарите на една гейша“, „Седем години в Тибет“, „Цигуларят на покрива“ и много други.

За филмовата си музика композиторът печели 5 награди „Оскар“, като първата му е присъдена през 1971 за „Цигуларят на покрива”, следват „Челюсти“ (1975), „Междузвездни войни“ (1977), „Извънземното“ (1982) и „Списъкът на Шиндлер“  (1993).

Получава 4 награди „Златен глобус“, 20 награди „Грами“, 7 награди „БАФТА“ и 2 награди „Еми“. Номиниран е многократно за „Оскар“, „Златен глобус“ и „Грами“.

Филмовата му музика и други произведения са издадени от „Сони класикъл“. Албумът на саундтрака към „Междузвездни войни: Епизод IV. Нова надежда“ с основната тема на филма е продаден в повече от четири милиона копия, което го прави един от най-успешните в историята на звукозаписа извън албумите в попмузиката. Филмовите теми на Джон Уилямс са ярки и емблематични за всяко едно заглавие. А музиката за филма на Стивън Спилбърг „Извънземното“ е един от малкото примери в историята на киното, когато кадри от филма (преследването и сбогуването накрая) са редактирани, за да съответстват на композиторските решения.

Свързани с тържественото честване на неговата 90-годишнина са албум с Берлинската филхармония, проекти със Стивън Спилбърг, концерт в „Кенеди център“ за тържествено отбелязване на юбилея му и други изяви.

Забележително творчески активен и на тази възраст Джон Уилямс ще остане в историята като най-възрастния човек, номиниран за наградата на „Оскар“. Музиката му за „Семейство Фабелман“ – драма на Стивън Спилбърг с автобиографични елементи, е номинирана за наградата за най-добра оригинална музика през 2023. „Семейство Фабелман“ е номиниран също и за най-добър филм, така номинациите за „Оскар“ на филмовата музикална легенда са вече 53.

На 30 юни 2023 е планиран да излезе отново с негова музика петият филм от поредицата „Индиана Джоунс“„Индиана Джоунс и реликвата на съдбата”, с вече 80-годишния Харисън Форд в главната роля, продуциран от Спилбърг, но режисиран този път от Джеймс Ланголд.

Музиката на Джон Уилямс впечатлява със своите ярки образни, запомнящи се теми и богатство на звука. В творчеството си композиторът вплита различни композиционни техники, характерни за ХХ век, но най-открояващ се е неговият своеобразен неоромантизъм, вдъхновен от мащабната оркестрова изразност и лайтмотивната техника в музиката от последните десетилетия на XIX век (Рихард Вагнер, Пьотр Илич Чайковски и др.). Спилбърг споделя, че той и Джон са „луди“ относно включването на пълни оркестри и пълни хорове в повечето от техните филми. В специалното интервю за 90-ия му рожден ден, направено за Classic FM през 2022, композиторът отново подчертава преклонението си към големите традиции и постижения. Срамежливо определя огромния си принос към света на киното като „нещо малко“: то е „нищо в сравнение с работата на Бах или Хайдн, Моцарт, Бетовен или който и да е от великите колосални гении, развили музиката“, която „съхраняваме толкова скъпо в сърцата си като един от фундаментите на нашата култура“.

Може би казаното от сър Хауърд Стрингър (председател на Настоятелството на Американския филмов институт, по повод връчването на Джон Уилямс на Наградата на Академията за цялостен принос, 9 юни, 2016) най-точно характеризира огромния принос на композитора: Джон Уилямс е написал саундтрака към нашия живот. Нота по нота … неговият гений свързва музиката и филмите, като ги издига до симфонични равнища и вдъхновява поколения публика да бъдат обогатени от магията на киното…

текст – Елисавета Вълчинова-Чендова

Произведения


"Cantina band" из филма „Междузвездни войни“
"Химн на падналите" от филма „Спасяването на редник Райън”
Валс (The Chairman’s Waltz) из филма "Мемоарите на една гейша"
Марш на империята (тема на Дарт Вейдър) от "Междузвездни войни"
Марш на Индиана Джоунс от филма "Похитителите на изчезналия кивот"
Музика от филма "Супермен"
музика от филмите "Междузвездни войни", "Извънземното", "Индиана Джоунс" и др.
Празнична коледна песен от филма "Сам вкъщи"
Сюита "Извънземното"
Сюита "Списъкът на Шиндлер" - три пиеси
Сюита от филма “Мемоарите на една гейша”
Сюита от филма „Далече, далече”
Сюита от филма „Челюсти“
Сюита “Междузвездни войни: Нова надежда”, Епизод IV
Сюита „Междузвездни войни: Невидима заплаха” - Епизод I
Сюита „Междузвездни войни: Силата се пробужда“ - Епизод VII
Сюита „Хари Потър и философският камък”
Тема из филма „Джурасик парк“
Тема от филма "Списъкът на Шиндлер"
Тема от филма „Роден на четвърти юли”
Теми из "Междузвездни войни"
Три песни из филма „Сам в къщи”
Увертюра "Каубоите"
“Изсуши сълзите си, Африка” от филма ”Амистад”
“Някъде в спомените ми” от филма “Сам в къщи”
„Дяволски танц“ от филма „Вещиците от Истуик“
„Овации за Холивуд“

Какво търсиш днес?