Джон Бари

Английският композитор и диригент Джон Бари Прендергаст (1933–2011) има над 50-годишна успешна кариера в областта на филмовата музика. Роден в гр. Йорк, Бари прекарва ранните си години, работейки в киносалони, които са собственост на баща му. Започва да се изявява като музикант по време на военната си служба в британската армия в Кипър. След това създава групата John Barry Seven, а през 1958 прави своя дебют в телевизията като аранжор и композитор. Привлича вниманието на създателите на първия филм за Джеймс Бонд, „д-р Но“, които искат нов аранжимент на основната музикална тема, създадена от Монти Норман. През следващите 25 години Джон Бари пише музиката за единадесет филма за Джеймс Бонд, както и много други забележителни филмови партитури.
Композиторът е отличен с пет награди „Оскар“: две за „Роден свободен“ и по една за „Лъвът през зимата“, „Танцуващият с вълци“ и „Отвъд Африка“. Има десет номинации за награда „Златен глобус“, като печели веднъж за най-добра оригинална музика за „Отвъд Африка“ през 1986 г., а също две награди БАФТА и две номинации за същото отличие. Бари завършва музиката за последния си филм, „Енигма“ през 2001 г. и записва успешния албум Eternal Echoes същата година.
През 2001 г. музикантът става член на Британската академия за текстописци, композитори и автори, а през 2005 г. е приет в Британската академия за филмови и телевизионни изкуства. Получава титлата Офицер на Ордена на Британската империя през 1999 г. за заслуги в областта на музиката.
Джон Бари живее в САЩ от 1975 г. до смъртта си през 2011 г.

Какво търсиш днес?