Джовани Ботезини

Италианският композитор, диригент и контрабасист Джовани Ботезини (1821–1889) е роден в гр. Крема, Ломбардия. Той получава първите си уроци по музика от своя баща, който е музикант. Джовани учи цигулка при Карло Колиати и вероятно е щял да продължи с този инструмент, ако в живота му не се случва нещо, което променя по-нататъшната му кариера. Баща му търси място за него в Миланската консерватория, но поради липсата на средства, младежът се нуждае от стипендия. За да я получи, трябва да избере друг инструмент – контрабас или фагот. Той се подготвя успешно за прослушването с контрабас за броени седмици и е приет в класа на Луиджи Роси, на когото по-късно ще посвети своите „Три големи дуета за контрабас“. Само четири години по-късно, изненадващо кратко време за тогавашните стандарти, той е отличен с награда от 300 франка за солово изпълнение. Тези пари финансират придобиването на инструмент на Карло Джузепе Тесторе, след което започва неговата световна кариера като „Паганини на контрабаса“.
След като напуска Милано, Ботезини прекарва известно време в Америка и също така заема позицията на главния контрабас в Италианската опера в Хавана, където по-късно става директор. Тук през 1847 г. е поставена първата му опера, „Христофор Колумб“. През 1849 г. той прави първата си изява в Англия, свирейки сола на контрабас на един от концертите на Музикалния съюз.
Освен триумфите си като изпълнител, Ботезини е диригент с европейска репутация и работи в Théâtre des Italiens в Париж, а по-късно и в Палермо, където дирижира постановка на своята опера „Марион Делорм“ през 1862 г. Редува работата си на пулта с концертни турнета в Европа. През 1871 г. той дирижира сезон на италианската опера в театъра „Лицеум“ в Лондон, по време на който е представена операта му „Али Баба“. Музикантът е избран лично от Джузепе Верди да дирижира първото представление на „Аида“, което се състои в Кайро на 24 декември 1871 г.
Ботезини е автор на още няколко опери „Дяволът на нощта“ (Милано, 1859), „Винчигуера“ (Париж, 1870) и „Херо и Леандър“. Той пише също една оратория, единадесет струнни квартета, квинтет за струнен квартет и контрабас и много произведения за контрабас, сред които два концерта за соло контрабас, Grand Duo Concertante, Passione Amorosa за два контрабаса, множество пиеси за контрабас и пиано и школа по контрабас.
Малко преди смъртта си, през 1888 година той е назначен за директор на Пармската консерватория по препоръка на Верди. Ботезини умира в Парма на 7 юли 1889 г. Неговите солови творби са част от основния репертоар за контрабас и до днес.

Какво търсиш днес?