Георги Тутев

Георги Тутев (1924–1994) е роден в семейството на българин и германка. Част от детството си прекарва в Дюселдорф. Завършва Московската държавна консерватория „П. И. Чайковски“ с композиция при проф. Ю. Шапорин и В. Белши и дирижиране при проф. Н. Аносов (1950). В България учи композиция при проф. Любомир Пипков и пиано и хармония при проф. В. Стоянов. След завръщането си в България известно време е на свободна практика. Работи като секретар на Съюза на българските композитори (1954 – 1958), музикален редактор в БНР (1958 – 1961), музикален директор и диригент на оркестъра на Младежкия театър (1961 – 1987). През 1990 г. по негова инициатива се основава Дружество за нова българска музика като секция на ISCM. Председател е на Дружеството до смъртта си. От 1993 г. организира ежегодното провеждане на Международния фестивал за съвременна музика Musica Nova ­ Sofia.
Музикантската му позиция го свързва с авангарда в българската музика. Творчеството му е предимно инструментално и се вписва в най-интересните новаторски търсения. Първите му зрели произведения са за симфоничен оркестър. От началото на 60-те години се насочва към сериалната композиционна техника и към додекафонията, алеаториката и сонористиката като изразни средства.
Георги Тутев е автор на 2 симфонии, произведения за струнни и други инструментални ансамбли, на пиеси за пиано, музика към филми, телевизионни и театрални постановки, солови и хорови песни и др. Творбите му са изпълнявани в много градове и в програмите на престижни музикални фестивали в Европа като „Загребско биенале“, „Варшавска есен“, „Дни на камерната музика“ – Витен, „Музикално биенале“ ­ Берлин, в Санкт-Петербург, Прага, Варшава, Будапеща, Хале, Берлин, Париж, Базел, Бирмингам, Виена и др. Има записи в БНР и в чужди радиостанции. Редица негови произведения получават първите си изпълнения в чужбина.

Какво търсиш днес?