Георги Арнаудов

ГЕОРГИ АРНАУДОВ се утвърди като един от най-изпълняваните съвременни български композитори, с премиери в световни центрове като Карнеги хол в Ню Йорк, Уигмър хол и Роял Фестивал Хол в Лондон, Сейнт Джон Смит Хол в Уестминстър, Санта Чечилия в Рим, Концертхаус – Виена, Бейджин Концерт Хол в Пекин и др., множество записи, издадени от Naxos of America, Concord Records и Labor Records – САЩ, Holophon Records – Австрия, Гега Ню, включени и в звукови антологии на музиката на XX и XXI век. Автор на десетки симфонични, концертни, камерни, вокални и клавирни творби и музика към театрални и балетни постановки, Георги Арнаудов привлича интереса на изпълнители, публика и изследователи с особеното внушение на една нова музикална духовност, с търсенията му на различни типове звукова субстанция, инспирирана от широк кръг автентични изначални опори. Неговите „Кръгът на ритуала“ по санскритски текстове, Kyrie eleison на латински език, Пасионът по псалми на Давид, Thiepoleo – Орфически мистериални ритуали, Бароковият концерт по Алехо Карпентиер, симфоничната „Влахерна“, внушителната поредица различни инструментални концерти, тройният концерт „Baroqus ex Machina“, „Вратите на съня“ по Лорка и много други, се вписват сред най-уникалните творби на музикалното ни съвремие. Личност с подчертан афинитет към философско осмисляне, доктор на музикознанието, Георги Арнаудов е автор и на задълбочени статии за различни аспекти на музикалните явления.

Той е роден в семейство на музиканти – баща му Асен Арнаудов е един от основателите на Царския симфоничен оркестър, професор по арфа в Българската държавна консерватория, а майка му Сузана Веселинова-Арнаудова е известна камерна певица. Завършва НМА „Проф. Панчо Владигеров“ в класа на проф. Александър Танев през 1985, същевременно посещава курсовете за композитори към Академията за изящни изкуства във Флоренция, както и  летни курсове при Брайън Фърнихю, Тон де Леув и Божидар Спасов.От 1983 е преподавател в НМУ „Любомир Пипков“, от 2000 преподава в Нов български университет, професор е по композиция и хармония, а от 2018 е заместник-ректор по научноизследователската и международната дейност. Носител е на множество награди – „Златен век“, „Златно перо“, „Музикант на годината“ (2018), „Златно петолиние“, международната премия „Карл Мария фон Вебер“, Голямата награда на Организацията на Европейските радиостанции и др.

Произведения


"Kells" (Ритуал IV) за соло виолончело
"Влахерна. Покров Богородичен" за симфоничен оркестър
"Забравени песни" III, за сопран и струнен оркестър
"Пейзаж с птици" за цигулка и пиано
"Сюита в стил Кончертато" за цигулка и пиано
"Три тихи песни" за сопран, виолончело и пиано
"Химни към пролетта" за дамски хор и оркестър по текстове на Николай Лилиев (2008)
"Шепот насаме" - три песни по стихове на П. Яворов за сопран, цигулка и пиано
Concerto ppIANISSIMO за две пиана и оркестър
Вратите на съня II за струнен квартет и пиано
Книга на песните – Глава I „Въображаеми оперни сцени“ три поеми за сопран, тенор и оркестър по текстове на Квинт Хораций Флак
Симфония №2
Фантасмагории I - Концерт за цигулка, струнни, ударни и тастови
Фантасмагории IV „Brahms versus Wagner“ (Имагинариум по Матилда Везендонк) за клавирен квинтет
„Antiphona dulcis armonia“ - концерт за две виолончели и оркестър
„Barocus Ex Machina“ – Концерт за пиано, харпсихорд, хамерклавир и камерен оркестър

Какво търсиш днес?