Георги Андреев

ГЕОРГИ АНДРЕЕВ завършва през 1988 Музикалното училище в с. Широка лъка със специалност гъдулка, а през 1995 се дипломира с отличие в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров” в класа по композиция на проф. Александър Текелиев. От 1992 до 1994 е диригент на представителния оркестър и преподавател по композиция и оркестрация в училището в Широка лъка, след това е бил композитор и аранжор към Българското Национално Радио, през 1994 става диригент на оркестъра при Националния фолклорен ансамбъл „Филип Кутев“, а от 2000 е главен диригент и заместник директор на Ансамбъла. Бил е гост – преподавател в Universyty of Illinois – Urbana Champaign, САЩ, през 2009.

Участвал е като композитор и оркестратор на музиката за световноизвестните компютърни игри „Crysis 2, „Crysis 3“, „Two Worlds“, „Rise“, където работи в екип с прочутия филмов композитор Ханс Цимер. Редовен член е на наши и медународни журита на музикални конкурси и фестивали.

Създал е множество симфонични, кантатно-ораториални, камерни инструментални и вокални произведения, музика към музикално-танцови и шоу спектакли, опуси за народен хор, народен оркестър, фолклорни инструменти и симфонични състави, както и стотици аранжименти на песни и пиеси в различни жанрове. Произведенията му присъстват в репертоара на симфонични и камерни оркестри, ансамбли и солисти, както и в програмите на концертите на Фортисимо Фест. Над 80% от сегашния репертоар на Ансамбъл „Филип Кутев“ е съставен от произведения на Георги Андреев. По негова музика Националният ни отбор по Художествена гимнастика печели множество медали от Олимпиади, Световни и Европейски първенства.

През 2016 и 2017 като композитор и инструменталист той е имал съвместни концерти със световно известния цигулар Найджъл Кенеди, както и с Жан Люк Понти и Роберт Плант. Реализирал е 17 изцяло авторски концерта у нас и в чужбина, музиката му е изпълнявана и в зали като „Роял Алберт Хол“ – Лондон, „Кенеди Център“ – Вашингтон, „Симфони Хол“ – Осака, „Уанг Тиатър“ – Бостън, „Симфони Хол – Бирмингам, „Ейвъри Фишер Хол – Линкълн Център“ – Ню Йорк и други.

Носител е на наградите „Алфред Шнитке“ за Сонатата си за пиано, „Маестро Димитър Вълчев“ за музиката към шоу-спектакъла „Два свята“,“Музикант на годината“ за спектакъла „Легендата“, Специална награда на Салона на изкуствата НДК за концерта „Приятелство без граници“, „Златно перо“ на Класик ФМ Радио, наградата на СБК „Златно петолиние“ за симфоничното си творчество и “Златна Лира” на СБМТД за цялостно творчество. Той трикратно печели награди на конкурса „Симфонично произведение в 7/8” за Симфоничната поема „Беласица”, произведенията “Поробени” и “Земя на Рози”.

През 2017 е удостоен със званието „ Почетен гражданин” на град Хасково.

Какво търсиш днес?