Андре Хайду

Андре Хайду (1932–2016) е композитор и етномузиколог от унгарски произход. Той учи композиция в Музикалната академия „Ференц Лист“ в Будапеща при Ендре Сервански и Ференц Сабо, пиано при Ерньо Сегеди и етномузикология при Золтан Кодай. След Унгарската революция от 1956 г. Хайду напуска родината си и бяга в Париж, където продължава обучението си в Парижката консерватория при Дариус Мийо по композиция и при Оливие Месиан по философия на музиката. Установява се в Йерусалим през 1966 г., където преподава в Музикалната академия в Тел Авив от 1966 до 1991 г. и в Университета „Бар-Илан“ от 1970 година. Хайду работи като ръководител на Музикалния отдел в университета и основава в него Катедра по композиция. Сред най-изявените му ученици са Аарон Разел, Гил Шохат, Йонатан Разел и др.
Андре Хайду е автор на педагогическа музикална литература по пиано и музикална теория. Той прилага нов творчески подход, който ангажира изпълнителя в процеса на композиране. Някои от тези творби са „Млечният път“, „Изкуството за свирене на пиано“, „Книга на предизвикателствата“, „Концерт за 10 млади пианисти“.
Хайду изучава също еврейските музикални традиции клезмер и хасидска музика и публикува свои изследвания по тази тема. През 2005 година е удостоен със званието „Доктор хонорис кауза“ от Еврейския университет в Йерусалим.

Какво търсиш днес?