Андре Жоливе

Композиторът Андре Жоливе (1905–1974) отдава изцяло своя талант на френската култура и музикална мисъл. Творчеството му обхваща голямо разнообразие от форми и жанрове за различни видове ансамбли.
Андре Жоливе развива интерес към изкуствата от ранна възраст. 14-годишен, той започва уроци по рисуване и виолончело. Неговите родители го насърчават да стане учител и той постъпва в Педагогически колеж, след което започва да преподава в начално училище в Париж. Все пак един от неговите собствени учители насочва младежа към музиката и го запознава с Пол льо Флем, първият му учител по композиция. Льо Флем обучава Жоливе по хармония и полифония, давайки му основни класически познания в тази област. След като за пръв път слуша концерт на Арнолд Шьонберг, Жоливе е вдъхновен от атоналната музика. По-късно, по препоръка на Льо Флем, той става ученик на Едгар Варез. Младият композитор развива интерес към музикалната акустика, атоналната музика и оркестрацията.
През 1936 г. Жоливе става съосновател на групата „Млада Франция“, заедно с композиторите Оливие Месиан, Жан-Ив Даниел-Лесюр и Ив Бодрие, които се опитват да омекотят най-авангардните музикални тенденции към по-близка до човешките емоции музика, която да не е изцяло абстрактна.
Жоливе оставя богато творческо наследство в много различни музикални жанрове, а неговите естетически идеали претърпяват много промени в продължение на дългата му кариера.
През 1945 г. той е назначен за музикален директор на театър „Комеди Фрасез“, където остава до 1959 г. Там той композира музика за пиеси на Молиер, Расин, Софокъл, Шекспир и Клодел. Създава също Концертино за тромпет, пиано и струнен оркестър (1948) и Концерт за флейта и оркестър (1949), творби в които развива експресивен мелодичен стил. Експериментира с концерт за инструмента Онд мартено (1947) и се увлича от сложни оркестрации, вдъхновени от музиката на Африка, Източна Азия и Полинезия. Жоливе заема поста професор по композиция в Парижката консерватория от 1966 до 1970 г. Заедно с Месиан, той е считан за една от водещите фигури в съвременната френска музика.

Какво търсиш днес?