Александър Розенблат

Александър Розенблат (1956) е блестящ концертиращ пианист и композитор, който виртуозно и остроумно съчетава в произведенията си различни музикани стилове.  В разнообразното си творчество (автор е на камерна, концертна и балетна музика, на джаз композиции) има дълъг списък с вариации, фантазии, сюити по теми от известни композитори. „Изпитвам особена любов към  съчиненията по чужди теми. Първият ми опит беше с джазови вариации по тема от Паганини. Когато моите приятели музиканти чуха за замисъла, отсякоха, че съм се побъркал, но премиерата демонстрира обратното. Публиката, изправена, с възторжени викове аплодираше пиесата и изпълнението. Както казва един от приятелите ми: „Никой повече от Розенблат не е „увредил” чуждата класическа музика”… Разбира се, да работиш с чужд материал си е наглост и дело рисковано”казва с искрящото си чувство за хумор композиторът.

Александър Розенблат е роден в Москва в музикантско семейство (баща му е цигулар, майката – пианистка). Завършва Московската консерватория с две специалности: пиано (при проф. Павел Меснер) и композиция (при проф. Карен Хачатурян). И е първият студент там, който се дипломира с научна тема, посветена на джаза – „Клавирното джаз изпълнителство в САЩ от 1940-1960 г.”  В периода 1983-1990  преподава в джазовия факултет на Музикалната академия „Гнесини” в Москва (история на музиката, основи на джазовия пианизъм, джаз ансамбли, джаз хармония и джаз оркестрация).

Понастоящем е пианист и композитор на свободна практика. Концертира като солист и в клавирно дуо с Олег Синкин или Николай Токарьов. Работи със световно известни музиканти и състави. Негови композиции се изпълняват по целия свят, голяма част от тях са публикувани от престижното издателство Schott Music.

В последните години  Александър Розенблат създава Цигулков концерт (посветен на Леополд Моцарт),  „Кащанка” по Чехов за четец и оркестър, „Джаз-рококо вариации” за чело и оркестър, Фантазия-хумореска „Верди се среща с Росини” (за тромпет и камерен оркестър по поръчка на Сергей Накаряков ), Соната № 4 за пиано „Кристина”, 8 Джазови етюда, Сюита за 5-струннна електронна виола със струнен оркестър,  „In Latino Rhythms” за пиано на четири ръце,  „Suzhou Gardens” (пиеса в китайски стил) и др.

текст – Янина Богданова

 

Какво търсиш днес?