Александър Йосифов

Изтъкнатият български композитор, диригент и музикален педагог Александър Йосифов (1940-2016) е потомствен музикант. Негов баща е Йоско Йосифов, композитор и диригент, който е сред основателите на Старозагорската и Варненската опера, а чичо му е световноизвестният тенор от средата на миналия век – Илия Йосифов. След като завършва музикалната гимназия във Варна, Александър Йосифов постъпва на служба във Военноморските сили и прави първите си опити като композитор. През 1966 г. завършва Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ в София в класа по композиция на проф. Панчо Владигеров, оперно-симфонично дирижиране при проф. Константин Илиев и пиано при проф. Жени Ковачева. На 28-годишна възраст печели първа награда в Конкурс по композиция в Триест (Италия), което му носи международно признание.
Автор е на обширно и разнообразно творчество от над 1 500 опуса във всички музикални жанрове. С особена популярност се ползват неговите 28 опери и балети със 100 премиери и над 2 000 спектакли в България и чужбина. Операта „Хан Крум Ювиги” е гастролирала на сцената на „Большой театър” с два спектакъла и концертно изпълнение на отделни действия на сцените на Щатсопер във Виена и театър „Шан’з Елизе” – Париж през 1981 г. Творбата е поставена и на хълма Царевец, Велико Търново в рамките на фестивала „Сцена на вековете” през 1989 г. и е заснета от БНТ. През 1986 г. в Гданск, Полша е премиерата на неговия балет „Кръстоносци” по романа на Хенрик Сенкевич. Тази постановка гастролира на много сцени в европейски оперни театри. Особено популярни сред публиката са и детските опери на композитора, които са над 10 и се представят във всички оперни театри на България. В Гданск, Полша е поставяна и детската опера „Чудните приключения на Тошко Африкански”, като за 5 сезона там се играят рекордните 437 спектакъла. Александър Йосифов е автор на 6 симфонии, 5 концерта за пиано и оркестър, 3 концерта за цигулка и оркестър, концерти за виолончело, за кавал, за флейта и оркестър. Автор е на 58 опуса за клавирно дуо, които му донасят изключително международно признание. Творчеството му включва също хорова и детска музика, вокални песни, над 800 естрадни песни, над 300 обработки на народни песни, авторска музика към игрални и документални филми.
Александър Йосифов е носител на 20 международни награди от конкурси за композиция в Япония, Италия, Гърция, Турция, Русия, Германия, Словакия, Полша, Югославия и България.
Той е дългогодишен професор в НМА „Проф. Панчо Владигеров” и в НБУ, който има големи заслуги в областта на музикално-образователната дейност.
Александър Йосифов е кавалер на „Почетен кръст за заслуги към Република Австрия”, „Почетен кръст за заслуги към културата на Полша”, на орден „Стара планина” I степен, „Кирил и Методий” I степен и др.

Произведения


"Винаги с Ленин"
"Завръщане при началото”,­ опера-оратория
"Токата" за симфоничен оркестър
Ария на Винеха от II картина на операта "Хан Крум - Ювиги"
Ария на хан Крум от операта "Хан Крум - Ювиги"
Ария на Юпитер от операта "Любовта на боговете"
Концерт за оркестър №1
Концерт за оркестър №2
Концерт за пиано и оркестър "Софийска рапсодия"
Концерт за пиано и оркестър №1
Концерт за пиано и оркестър №2
Концерт за пиано и оркестър №5
Концерт за струнен оркестър (1984)
Концерт за цигулка и оркестър №1
Концерт за цигулка и оркестър №2
Симфония №1 (Симфониета за голям оркестър)
Симфония №4
Симфония №5 “Прабългари”
Симфония-концертанте за 2 клавирни дуа и оркестър
Симфония-концертанте за виолончело и оркестър
Тържествена увертюра
Тържествена увертюра “1928 – началото”
Увертюра "На героите от Сталинград"
Увертюра "Незабравимата 1917"
“Децата на планетата” - оркестрова увертюра
“Към XXI век” - оратория за рецитатор, солисти, смесен хор, 2 клавирни дуа, струнни и ударни инструменти
“Революцията” - оркестрова увертюра
„Фолклорна симфония” за дамски народен хор и голям симфоничен оркестър

Какво търсиш днес?