Адолф Адам

Френският композитор АДОЛФ АДАМ (роден 1803) е известен със своите музикално-сценични творби. Днес най-изпълнявани са неговите романтични балети „Жизел“ (1841) и „Корсар (1856), както и комичните му опери „Пощальонът от Лонжюмо“ (1836) и „Ако бях цар“ (1852). Автор е на много популярната коледна песен „Cantique de Noël“, на английски „O Holy Night“ („О, свята нощ“).

Адолф Адам е син на известен композитор и пианист, професор в Парижката консерватория, но баща му не желае той да прави музикална кариера. Въпреки това постъпва в Парижката консерватория през 1821, където учи орган и хармониум при прочутия оперен композитор Франсоа-Адриен Боалдьо. До 20-годишната си възраст той пише песни за парижки водевили и свири в оркестъра на „Gymnasie Dramatique“, където по-късно става хормайстор. Подобно на много други френски композитори, първоначално Адам изкарва прехраната си предимно като органист. Благодарение на сътрудничеството му с Боалдьо, той се насочва към музикално-сценичните жанрове и до 1830 вече е завършил 28 творби. Многото му опери и балети му осигуряват добър живот, докато не губи всичките си пари в неуспешен опит да отвори нова опера в Париж през 1847 в конкуренция с „Opéra“ и „Opéra-Comique“. Още на следващата година, по време на Френската революция през 1848 операта е затворена и той се насочва към журналистическа и преподавателска дейност. Назначен е за професор в Парижката консерватория, в която работи до смъртта си през 1856.

Заедно с по-възрастния си съвременник Даниел Обер и учителя си Боалдьо, Адолф Адам се смята за един от създателите на френската романтична и комична опера.

Автор е на около 50 музикално-сценични творби, включително на 14 балета, от които 5 все още липсват. След миналогодишното издание на „Орфа“ (1852) от лейбъла „Naxos“, Софийската филхармония и Дарио Салви отново представят за първи път в съвременната история поредното бижу от творчеството на Адолф Адам – балетът  „Гризелдис“ .

текст – Елисавета Вълчинова-Чендова

Какво търсиш днес?