Аарон Копланд

Аарон Копланд (1900 – 1990) е считан за основополагаща фигура в американската музика. Той е роден на 14 ноември 1900 година в Ню Йорк и прекарва детството си в Бруклин. Неговият баща не е имал музикални интереси, но майка му свири на пиано и успява да уреди музикални занимания за сина си. През 1915 година Аарон слуша на концерт пианиста Игнаци Ян Падаревски и е толкова възхитен, че решава да стане композитор. Заминава за Париж през 1920 година, където в продължение на четири години учи при прочутата Надя Буланже.

След завръщането си в Ню Йорк, Копланд се занимава с преподаване и композиране. Сред най-значимите му творби са балетите „Били хлапето“ (1938), „Родео“ (1942) и „Пролет в Апалачите“ (1944), в които е отразена американската национална култура и история. В тях авторът създава своя характерен музикален стил, използвайки прости хармонии, фолклорни мотиви и изчистена оркестрация. Някои от късните му композиции са операта „Нежната земя“ (1954), Фантазия за пиано (1957), Конотации за оркестър (1962) и др.

През 1944 година Аарон Копланд започва работа по поръчка на диригента Серж Кусевицки за Бостънския симфоничен оркестър. До завършването на крупната композиция минават почти две години. Това е третата и най-известна симфония на твореца. Тя представлява комбинация от американския музикален стил на автора и европейската симфонична традиция. Творбата се превръща в най-изпълняваната и най-записваната американска симфония от ХХ-ти век. През 70-те години Копланд престава да композира, но продължава да изнася лекции и да дирижира. Умира на 2 декември 1990 година.

Какво търсиш днес?