Снимка на Юлиан Рахлин

ЮЛИАН РАХЛИН (р. 1974) е изпълнител с над 30-годишна кариера като диригент, цигулар-солист, камерен изпълнител, преподавател и художествен ръководител. Като цигулар е споделял сцената с почти всеки голям оркестър и диригент. Критиката го определя като „виртуоз със сърце и излъчване на победител“ („Лос Анджелис Таймс“).

Рахлин е главен диригент на Симфоничния оркестър на Кристиансанд и музикален директор на Симфоничния оркестър на Йерусалим от сезон 2023/24. Известен със своите прецизни методи на репетиция и превъзходно музикално майсторство, той дирижира Чикагския симфоничен оркестър, Израелския филхармоничен оркестър, Konzerthausorchester Berlin, Руския национален оркестър, филхармоничните оркестри на Москва, Хелзинки, Ливърпул, Китайския филхармоничен оркестър, симфоничните оркестри на Виена, Бирмингам, RAI Торино, както и на фестивалите оркестри Grand Teton и Вербие. Канен е за главен гост-диригент на Филхармоничния оркестър на Турку и главен артист-партньор на Royal Northern Sinfonia.

Рахлин е роден в Литва, но впоследствие семейството му се установява във Виена, където учи цигулка в класа на Борис Кушнир в Musik und Kunst Privatuniversität. Паралелно взима уроци при Пинкас Цукерман в Ню Йорк. Като диригент се обучава при Марис Янсонс и Даниеле Гати.

През 1988 едва 14-годишен печели Конкурса за млади музиканти „Евровизия“ в Амстердам, благодарение на което осъществява първото си участие с Кралския Концертгебау оркестър. Оттогава повече от 30 години не слиза от световните музикални сцени. Свири под палката на Лорин Маазел, Рикардо Мути, Владимир Ашкенази, Волфганг Савалиш, Бернард Хайтинк, Марис Янсонс, Джеймс Ливайн, Невил Маринър, Зубин Мета, Йехуди Менухин, Роджър Норингтън, Кшищоф Пендерецки, Андре Превен, Мсистлав Ростропович, Еса-Пека Салонен. Последни му участия са с Филхармоничния оркестър на Осло под ръководството на Клаус Мякеля с Хелзинкската филхармония, Софийската филхармония, Варшавската филхармония, с Филхармоничния оркестър на Прага, Филхармоничния оркестър на Миланската скала под ръководството на Андре Ороско-Естрада, с Чикагския симфоничен оркестър, Филхармоничния оркестър на Санкт Петербург под диригентството на Юрий Темирканов и Мюнхенския симфоничен оркестър. Поканен е от Софийската филхармония като гостуващ артист.

Носител е на множество награди за принос в академичната музика, включително на наградите на Accademia Musicale Chigiana в Сиена, „Млад глобален лидер“ на Световния икономически форум и Посланик на добра воля на УНИЦЕФ за Детския фонд на ООН.

Рахлин е активен интерпретатор на съвременна музика. Работи в тясно сътрудничество с Кшищоф Пендерецки, Гия Канчели, Вангелис, Лера Ауербах и в техните премиерни творби. През 2000 участва заедно с Мстислав Ростропович в премиерата на секстета на Пендерецки, а впоследствие е първи изпълнител на посветените му от композитора Concerto Doppio за цигулка, виола и оркестър и Шакона за цигулка и виола.

Участва в междужанрови проекти, има филмови участия, сътрудничи с художници за дигитални инсталации и с известни личности като Джон Малкович, сър Роджър Мур и Жерар Депардийо.

Фестивалните му инициативи представят забележително музициране в сътрудничество със световни артисти и негови дългогодишни партньори на сцената като Марта Аргерич, Мстислав Ростропович, Гидон Кремер, Юрий Башмет, Евгений Кисин, Денис Мацуев, Янин Янсен, Вилде Франг, Лейф Ове Андснес, Максим Венгеров, Ланг-Ланг и Миша Майски. Фестивалът „Юлиан Рахлин и приятели“ в Дубровник се провежда повече от десетилетие и се превърна в творческо събитие. От 2021 е назначен за артистичен директор на фестивала „Златна есен“, провеждан в Двореца Естерхази в Айзенщат, Австрия.

В дейността си за подкрепата на развитието и кариерното израстване на изключителни млади таланти той основа Фондацията „Юлиан Рахлин и приятели“. От 1999 е професор, член на факултета в Musik und Kunst Privatuniversität във Виена.

През 2013 свири под диригентството на Зубин Мета с Баварския държавен оркестър на историческия първи концерт на западноевропейски оркестър за региона „Мир за Кашмир” в градините Шалимар в Сринагар, Кашмир.

Реализира звукозаписи за фирмите Deutsche Grammophon, Sony Classical и Warner Class.

Свири на цигулка „ex-Liebig“ на Страдивари от 1704 и на виола Лоренцо Сториони от 1785, дадена му назаем с любезното съдействие на Dkfm. Angelika Prokopp Privatstiftung. Струните на инструментите са любезно спонсорирани от ThomastikInfeld.

текст – Милена Божикова

Галерия

Какво търсиш днес?