Цигулар, виолист и диригент, Юлиан Рахлин е един от най-вълнуващите и ценени музиканти на нашето време. Роден е на 8 декември 1974 във Вилнюс, в музикално семейство. Баща му, Михаил Рахлин, е виолончелист, а майка му, София Рахлина – пианистка. През 1978 семейството емигрира в Австрия. Юлиан завършва Виенската консерватория в класа на Борис Кушнир, като взема и уроци при Пинкас Цукерман. След като спечелва наградата „Млад музикант на годината“ на конкурса „Евровизия“ в Амстердам през 1988, той става най-младият солист, свирил някога с Виенската филхармония, дебютирайки под палката на Рикардо Мути.

Музикантът свири с най-големите световни оркестри под диригентството на Лорин МаазелРикардо МутиВладимир АшкеназиВолфганг Савалиш, Бернард Хайтинк, Марис Янсонс, Джеймс Ливайн, Невил Маринър, Зубин Мета, Йехуди Менухин, Роджър Норингтън, Кшищоф Пендерецки, Андре Превен, Мсистлав Ростропович и Еса-Пекка Салонен. Сред партньорите му са Марта Аргерич,  Наталия ГутманЙефим БронфманГидон КремерЮрий БашметЛейф Ове АндснесМаксим ВенгеровМиша Майски, Ланг-Ланг,  Жанин Янсен.

През 2008 година участва в ежегодния музикален фестивал „Крешендо“ .

Юлиан Рахлин се изявява не само като цигулар, но и като виолист. В края на 90-те години на 20-и век, по време на обучението си при Пинкас Цукерман, той е насърчен от големия музикант да продължава развитието си в тази насока. Започнал с ранните квартети на Хайдн, днес Рахлин има богат репертоар, който включва най-значимите творби за виола – както солови, така и камерна музика. Страстта му към този инструмент води до написването на специален двоен концерт за него от Кшищоф Пендерецки, чиято премиера е във Виенския „Музикферайн“ през 2012 г.

С препоръките на Марис Янсонс, Юлиан Рахлин започва да учи и дирижиране. От септември 1999 е във цигулковия факултет на Виенския университет за музика и изкуства. Записите му за „Sony Classical“, „Warner Classics“ и „Deutsche Grammophon“ срещат навсякъде възторжен прием. „New York Times“ го нарича „виртуоз със сърце и осанка на шампион“.

През първите 30 години от кариерата си Юлиан Рахлин се изявява като солист с водещите световни оркестри и диригенти. Ръководи също фестивала „Юлиан Рахлин и приятели“ в Палма де Майорка. Напоследък музикантът се утвърждава и като диригент с характерен динамичен стил, витална интерпретация и все по-налагащо се присъствие на международната сцена. След дебюта си на диригентския пулт през 1998, той работи с Академията „Сейнт Мартин ин дъ Фийлдс“, филхармонията на Копенхаген, Английския камерен оркестър, Израелската филхармония, симфоничния оркестър на Люцерн и Камерния оркестър на Цюрих. Главен главен гост-диригент е на „Royal Northern Sinfonia“, Филхармоничния оркестър на Турку и Симфоничния оркестър на Кристиансан. Изявява се с оркестър „Камерата“ – Залцбург, Немската камерна филхармония, ансамбъл „Московски виртуози“ и Словенската филхармония.

Като камерен музикант Юлиан Рахлин се изявява редовно с Итамар Голан, Денис Кожухин, Денис Мацуев, Миша Майски, Сара МакЕлрави, Вилде Франг и Жанин Янсен.

Мистър Рахлин е посланик на добра воля за UNICEF , ангажиран е с образователна и благотворителна дейност. Свири на цигулка „ex Liebig“ Stradivari (1704) и виола „Lorenzo Storioni“ (1785), любезно предоставени му от Dkfm. Angelika Prokopp Privatstiftung. Неговите инструменти са спонсорирани от австрийската компания „Thomastik-Infeld“.

Галерия

Какво търсиш днес?