Юка-Пека Сарасте

ЮКА-ПЕКА САРАСТЕ е роден в Хейнола, Финландия. Учи дирижиране при прочутия Йорма Панула в академия „Сибелиус” в Хелзинки, по същото време е водач на втори цигулки във Финландския Радиосимфоничен оркестър, свири и в различни други състави в страната. От 2010 е главен диригент на симфоничния оркестър на Западногерманското радио. Преди това е бил музикален директор и диригент на Филхармоничния оркестър на Осло, главен диригент на Шотландския камерен оркестър, Финландския радиосимфоничен оркестър и Симфоничния оркестър на Торонто и главен гост диригент на Симфоничния оркестър на ВВС. Той е художествен съветник на симфоничния оркестър на Лахти, съосновател на Оркестър „Аванти” и Финландския камерен оркестър.

Дирижирал е Лондонската филхармония, Лайпцигския Гевандхаус оркестър, Мюнхенската филхармония, Дрезденската Щатскапеле, Баварския радиосимфоничен оркестър, Кралския Концертгебау оркестър, Ротердамска филхармония, Виенски симфоници, NHK Symphony Orchestra – Токио, Оркестъра на Париж, Филхармоничния оркестър на Френското радио и водещите скандинавски оркестри. В Северна Америка е дирижирал симфоничните оркестри на Кливланд, Бостън, Чикаго, Сан Франциско, Монреал, Филхармониите на Лос Анджелис и Ню Йорк.

Обширната дискография на Сарасте включва всички симфонии на Сибелиус и Нилсен с Финландския радиосимфоничен оркестър. Той има редица високо акламирани от критиката записи със Симфоничния оркестър на Торонто на произведения от Барток, Дютийо, Мусоргски и Прокофиев за звукозаписната компания Warner Finlandia. Записите му на Шестата симфония на Малер с Филхармонията на Осло и Деветата Малерова симфония със Симфоничния оркестър на Западногерманското радио са получили блестящи оценки, както и записите му със същия оркестър на „Пелеас и Мелизанда” от Шьонберг, „Жар птица” от Стравински и всички симфонии на Брамс за компактдискове на компанията Hänssler.

Юка-Пека Сарасте е носител на наградата Pro Finlandia, медала „Сибелиус” и Финланската държавна награда за музика. Той е от основателите на фондацията LEAD, подкрепяща художественото израстване на млади творци.

Галерия

Какво търсиш днес?