ЩЕФАН ДОР наречен „кралят на своя инструмент” от „Ню Йорк кроникъл“, е широко признат като един от най-големите валдхорнисти в света. Той е водач на валдхорните в Берлинската филхармония, паралелно с това е имал творческо партньорство като солист с някои от водещите световни диригенти, като сър Саймън Ратъл, Клаудио Абадо, Даниел Баренбойм, Бернард Хайтинк, Кристиан Тилеман, Даниел Хардинг, Инго Мецмахер, Нееме Ярви, Пааво Ярви, Тадаки Отака, Дима Слободенюк, Казуши Оно, Густаво Гимено, Джон Сторгордс и Марк Албрехт. Концертирал е с оркестри от ранга на Берлинската филхармония, Малеровия камерен оркестър, Филхармонията на Лос Анджелис, Симфоничният оркестър на NHK (Токио), Дойче Камерфилхармони, Симфоничен оркестър на Шведското радио, Радио-симфоничен оркестър Берлин, Филхармонията на Осло, Парижки камерен оркестър, Испански национален оркестър, Филхармониите на Шанхай и Осака.

Щефан не само изпълнява големите класически и романтични произведения за валдхорна, но и непрекъснато разширява репертоара на своя инструмент, като поръчва и представя премиерно нови произведения от водещите композитори на нашето съвремие. Сред тях в последните години се нареждат творби от Херберт Вили, Хорхе Е. Лопес, Йоханес Валман, Даи Бо, Тошио Хосокава и Волфганг Рим.

Той е камерен изпълнител с богата и интензивна практика – постоянен член е на Ансамбъла „Виена – Берлин“, на Обществото за камерна музика към Берлинската филхармония, както и и на Берлинския филхармоничен октет. Изявява се на фестивалите в Люцерн, Залцбург, Рейнгау и Баден-Баден, музицирал е с изтъкнати изпълнители като Маурицио Полини, Иън Бостридж, Ларс Фогт, Коля Блачер, Маркус Бекер, Гай Браунщайн, Марк Падмор и Кирил Герщайн.

Обширната му дискография обхваща албумите „Жълтата акула“ с „Ансамбъл Модерн“ и Франк Запа (за звукозаписната компания „Баркинг Пъмпкин“), „Концертна пиеса за четири валдхорни и оркестър“ от Роберт Шуман с Германската камерна филхармония под диригентството на Пааво Ярви (за „Ред Лейбъл“), Концерта за валдхорна „Миг на разцвет“ от Тошио Хосокава с Шотландския национален оркестър (за „Наксос“), Музика за валдхорна и пиано от Франц и Рихард Щраус, съвместно с Маркус Бекер (за „Кампанела Музика“), интеграл на концертите за валдхорна от Моцарт с оркестъра „Камерата Шулц“ и Концертино за валдхорна и оркестър на Вебер с Оркестъра на Радио Мюнхен (и двата албума за фирмата „Камерата“).

През втората половина на 2018 е свирил с Филхармоничния оркестър на Би Би Си, Симфоничния оркестър на Барселона и с Лапландски камерен оркестър като солист и диригент. През следващите сезони има концертни изяви със Сеулската филхармония и Камерната академия в Потсдам, предстои му да представи с Берлинската филхармония и премиерата на новата пиеса от Хелмут Лахман за осем валдхорни и оркестър. През 2020 отново се изявява като солист на Берлинската филхармония, представяйки световната премиера на нов концерт за валдхорна, написан за него от Ханс Абрамсен, лауреат на наградата „Гравемайер“, предстоят му и изпълнения със Симфоничния оркестър на NHK и Нидерландския радиофилхармоничен оркестър.

Щефан Дор е учил в Есен и Кьолн, а професионалната си кариера започва на 19-годишна възраст като първи валдхорнист в оркестъра на Франкфуртската опера, същевременно често се изявява и като гостуващ изпълнител в „Ансамбъл Модерн“. Бил е водач на валдхорните във Филхармоничния оркестър на Ница, Германския симфоничен оркестър и фестивалните оркестри в Байройт и Люцерн, преди да заеме сегашния си пост през 1993 година. Като човек със страст към преподаването, Щефан е гост-преподавател в Кралския колеж за музика, Академията „Сибелиус“ и постоянен преподавател в Академията „Херберт фон Караян“ и Висшето училище по музика „Ханс Айслер“ в Берлин.

Галерия

Какво търсиш днес?