ШУНГО МОРИАМА прави своя диригентски дебют през 1977 г., а първият му задграничен гастрол е в България като гост на Софийската филхармония през 1986, последван от многобройни турнета. От 1990 започват контактите му с Нова Зеландия – дирижира Младежкия оркестър и Симфоничния оркестър на Крайстчърч, Новозеландския Симфоничен оркестър през 1994 и е първият японски диригент, поканен за цял сезон в Кралския балет на Нова Зеландия. Специализирал е дирижиране на балет на руски оригинални хореографски версии при Константин Сергеев, водещият диригент на руската балетна академия на Мариинския театър.

Дирижирал е Деветата симфония на Бетовен с оркестъра на Унгарските железници (MAV) – Унгария, с интернационален хоров състав от Унгария, Полша, Германия, Австрия и Япония в унгарския град Шопрон през 1997 г., послучай отбелязването на годишнината от антитоталитарната демонстрация на австро-унгарската граница, известна като „Паневропейски пикник“ – концерт, предаван от унгарската телевизия „Дуна“ за всички европейски страни.

След представянето на „Лебедово езеро” в Театър „Мусоргски” е поканен за четири години като главен гост-диригент на Конгресния оркестър в Санкт-Петербург. Получава диплома на почетен член на Филхармоничното общество в Санкт-Петербург през 2000 след успешното изпълнение на Девета симфония в Голямата зала на Санкт-Петербургската филхармония, а две години по-късно е поканен да дирижира концерт по случай 200-годишнината на Обществото. Дирижирал е и спектаклите на Японския балет в Александрийския театър в Санкт-Петербург, Драматичния театър в Псков и Академичния театър в Новгород, по повод 300-годишнината на Санкт-Петербург през 2003.

Огромен успех му носи през 2002 изпълнението на Концерта „Такетори Стори“ и Симфония „Буда” от Коичи Киши, особено голяма популярност получава с изпълнението на Симфония „Буда” пред статуята на Великия Буда в храма „Тодайджи” в Нара, в памет на монаха Кокей, възстановил този световен културен паметник.

От 1997 ежегодно организира концерти с японски солисти със Софийската филхармония.

Галерия

Минали събитияКакво търсиш днес?