ШЕРИЛ МИЛНС е признат за най-добрият оперен баритон на своето поколение. Със своя мощен глас, завладяващо сценично присъствие и красива осанка той получава овациите, които обикновено са запазени за тенорите. Пял е в над 650 представления в Метрополитън опера – Ню Йорк, сред които 16 нови продукции, 7 премиерни концерта и 10 предавания по националните телевизии. Като водещ артист във всички големи оперни театри в света, той пее и прави записи с артисти като Доминго, Павароти, Кабайе, Съдърланд, Силс, Хорн, Прайс и Тебалди. Носител е на три награди „Грами“ и е най-записваният американски певец на своето време. През 2008 получава наградата Opera News Award за отлични постижения. Посветен на желанието  да направи вокалното изкуство жизнено и привлекателно в днешния свят, Милнс продължава до сега да води майсторски класове, участва в жури на конкурси, напътства нови поколения певци. Със съпругата си Мария Зувес е съосновател и ръководи програмите Sherrill Milnes VOICE: „VOICExperience Foundation“ и „Savannah VOICE Festival“, които осигуряват обучение за млади артисти и привличат нова публика към оперното изкуство.

Роден на 10 януари 1935, той израства във ферма за мляко в Даунърс Гроув, Илинойс. Въпреки ежедневните си задължения, взима уроци по пеене, пиано, цигулка, виола, контрабас, кларинет и туба. Постъпва в медицински колеж, но скоро осъзнава, че музиката е истинското му призвание и се записва в университета Дрейк, където учи при Андрю Уайт и получава бакалавърска и магистърска степен по музика, след което продължава при Херманус Баер в Northwestern University. През тези години се издържа, като свири в местни джаз групи и пее навсякъде, където може – в клубове, с местни оперни групи, в църкви и синагоги и за телевизионни и радио реклами. Когато се явява на прослушване и е приет в Оперната трупа на Борис Голдовски, той нарича това събитие „най-щастливото възможно начало“ за кариерата си. С тази компания е пропътувал около 100 000 мили с автобус из Съединените щати, пеейки в над 300 представления в повече от дузина роли.

Кариерата му започва в Нюйоркската градска опера през 1964 като Валентин във „Фауст“, заедно с Норман Трейгъл като Мефистофел. Отново в ролята на Валентин прави своя дебют в Метрополитън опера на 22 декември 1965, в същата вечер, когато там е и дебютът на Монсерат Кабайе. Но става истинска звезда през 1968 със завладяващото изпълнение като Милер в „Луиза Милер“ на Верди, което буквално веднага го превръща в доминиращия баритон на неговото време.

Международната му кариера се открива триумфално с Макбет от едноименната опера на Верди във Виенската държавна опера през 1970 и скоро завладява световните оперни сцени – Кралската опера Ковънт Гардън в Лондон, Миланската Скала, Дойчеопер в Берлин, Парижката опера, „Театро Колон“ в Буенос Айрес, „Liceu в Барселона, Баварската държавна опера в Мюнхен, Залцбургския фестивал, Хамбургската опера и московския Болшой театър. Изявява се и в оперите в Ню Йорк, Сан Франциско, „Lyric Opera“ в Чикаго, оперните театри в Питсбърг, Сан Диего, Маями, Денвър и др. В Метрополитън опера пее в 652 спектакъла от 1965 до 1997, включително на гала концерта през 1991 по случай 25-годишнината на Мет в Линкълн Център, който е издаден от Deutsche Grammophon на DVD.

През своя забележителен творчески път Милнс показва подчертан афинитет към Верди – около 70 роли, включващи главните баритонови партии в „Отело“, „Дон Карлос“, „Аида“, „Травиата“, „Трубадур“, „Силата на съдбата“, „Луиза Милер“, „Ернани“, „Бал с маски“, „Риголето“, „Симоне Боканегра“, „Макбет“, „Набуко“ и „Фалстаф“. Той триумфира и като Дон Жуан в операта на Моцарт, Ескамило в „Кармен“ от Бизе, Фигаро в „Севилският бръснар“ на Росини, Скарпиа в „Тоска“ и Джак Ранс в „Момичето от Златния Запад“ на Пучини, в „Хамлет“ на Амброаз Тома, Атанаел в „Таис“ на Масне, Хенри VIII в операта на Сен-Санс и др. Продължава да разширява огромния си репертоар с нови роли като граф Уестморланд в „Хитър“ на Волф-Ферари, съдия Търпин в „Sweeney Todd“ на Зондхайм, главната роля в „Джани Скики“ на Пучини и Аякс в „Трансатлантик“ на Джордж Ентайл (премиера в САЩ).

Шерил Милнс се изявява и с големите оркестри на Северна Америка и Европа, участва на важни световни концерти и пее на тържествени събития в чест на всеки нов президент на САЩ – от Джералд Форд до Джордж У. Буш. Дирижирането добавя още едно измерение към многостранната му дейност, особено интересни са записите, в които той дирижира Пласидо Доминго и също така пее под диригентството на Доминго. Дебютът му като диригент е с ораторията „Илия“ на Менделсон в Карнеги Хол, а „Аида“ в Операта в Мемфис е неговият оперен диригентски дебют.

Прочутият баритон е носител на множество отличия, включително седем почетни докторски степени. Обявен е за „Commendatore“ на Италианската република заради големия си ангажимент към италианската опера. През 1987 получава New York City’s Seal of Recognition  за богатия си принос към културния живот на града. Избран е от Американското библейско дружество да получи 25-милионния екземпляр от тяхната „Библия за добри новини“. През 1996 е удостоен от френското правителство с почетния „Кавалер на ордена на изкуствата и литературата“, а през 2003 става член на Академия Линкълн, най-високото отличие, присъждано от щата Илинойс.

Дискографията му обхващаща големите му оперни роли, както и песни, оратории, симфонии и участия в Бродуей. Неговите записи на „Така правят всички“, „Аида“ и „Бохеми“ печелят награди „Грами“, а записът му на „Четири сериозни песни“ на Брамс (с Ерих Лайнсдорф на пианото), както и сакралният запис „Amazing Grace“, са номинирани за „Грами“. През 1997 Video Arts International (VAI) издава два от няколко албума с рецитали на живо: „There But For You Go I“ и „Kingdom By the Sea“. Той участва и в три музикални филма: „Homage to Verdi“, „Sherrill Milnes: All Star Gala“ и „Sherrill Milnes at Juilliard: An Opera Master Class“, както и в многобройни спектакли на Метрополитън опера в тяхно собствено издание. По телевизията се изявява в „Love, Sidney“ на Тони Рандал и многократно в предаванията на CBS-TV на Център Кенеди, както и с Карол Бърнет и Виктор Бордж.

Като вокален педагог Шерил Милнс работи интензивно през цялата си кариера. Води майсторски класове в училищата „Джулиард“ и „Манхатън“ в Ню Йорк, в програмата за развитие на млади артисти на Метрополитън опера и операта в Чикаго, в големите университети и музикални училища в цялата страна и в Моцартеума в Залцбург. Преподавал е в Музикалното училище в Йейл, в Northwestern University, Консерватория „П. И. Чайковски“ в Москва, Шанхайската консерватория в Китай, Северния кралски колеж по музика в Манчестър, Израелския институт за вокални изкуства в Тел Авив и Международния институт за вокални изкуства в Киари, Италия. Бил е член на жури на редица международни конкурси, включително „BBC Cardiff Singer of the World“ и конкурса на музикалната фондация на Ричард Тъкър, на която е член на учредителния съвет.

През 2000 със съпругата си Мария Зувес основава фондация „VOICExperience“ и през годините хиляди млади певци във Флорида, Джорджия, Илинойс и Ню Йорк са получили тяхната подкрепа. Като допълнение на VOICExperience през 2013 е създаден фестивалът „Savannah VOICE“, който популяризира певческото изкуство в района на Савана, Джорджия, с концерти, оперни постановки и образователни презентации, предоставя възможности за изпълнение на участниците във VOICExperience и привлича публика към вокалната музика.

Галерия

Минали събитияКакво търсиш днес?