ШАРЛ ДЮТОА (р. 1936 в Лозана) от дебюта си като професионален диригент през 50-те години с Лозанския камерен оркестър и Марта Аргерих, утвърждава репутацията си на един от най-забележителните диригенти на нашето време. Едва 20-годишен той е поканен от Херберт фон Караян да дирижира спектакъла на балета „Тривърхата шапка“ на Мануел де Файя във Виенската щатсопер. Оттогава той гостува на Кралската опера в Лондон, Метрополитен в Ню Йорк, Deutsche Oper  в Берлин, Операта в Лос Анджелис, Театро Колон в Буенос Айрес и мн.др.

От 1967 до 1977 е главен диригент на Симфоничния оркестър на Берн, след което за 25 години от 1977 до 2002 е артистичен директор на Симфоничния оркестър на Монреал, издигайки го до един от най-добрите световни оркестри. Музикален директор е на Националния оркестър на Франция от 1991 до 2001 и на Симфоничния оркестър на NHK в Токио от 1998 до 2003. Той е главен диригент и артистичен директор на Кралския филхармоничен оркестър на Лондон от 2009, дирижира Оркестъра на Филаделфия от 1980 и от 2012 е негов почетен диригент. Гост-диригент е на най-големите американски оркестри – в Бостън, Ню Йорк, Лос Анджелис, Чикаго, Сан Франциско и Питсбърг, както и на оркестрите в Лондон, Берлин, Париж, Амстердам, Цюрих, Мюнхен, Москва, Сидни, Пекин, Хонконг, Шанхай. В известни периоди е художествен ръководител на музикалните фестивали в Сапоро и Миядзаки, на фестивалния оркестър във Вербие, на музикалната академия в Гуанджоу. От сезон 2018/2019 е избран от Санктпетербургския симфоничен оркестър за главен гост-диригент с по четири концерта на сезон.

Дютоа, който е изявен интерпретатор на френска музика, е известен и впечатляващ с детайлната си работа по партитурата, със звука и стилистиката.

Той завършва музикалното си образование с цигулка, виола, пиано, ударни, композиция и дирижиране в Консерваториите в Лозана и Женева. Специализира с Алчео Галера (Alceo Galliera) в Сиена и Шарл Мюнш в Тенгълууд.

Номиниран е десет пъти за наградата „Грами“ за записите си с Decca, Deutsche Grammophone, EMI, Philips и Erato, два пъти е удостоен с нея, има още над 50 награди с дирижираните от него оркестри и над 40 лични отличия. Награден е с Почетен кавалер на Ордена на Канада и с рядкото за чужденци отличие Национален орден на Квебек. Удостоен е с „почетен гражданин на Филаделфия“, с Командор на Ордена за изкуство и литература на Френското правителство. През 2014 е отличен за цялостно творчество на Международните музикални награди за класика. През 2007 получава златен медал на Лозана. Има почетни докторати от Университета Макгил в Монреал и от Института Къртис за музика във Филаделфия. През 2017 получава златен медал на Кралското филхармонично общество.

Предстоящи събития


09.05.2020 Бетовен – Симфония No.9

Какво търсиш днес?