Американският пианист ЦИМОН БАРТО (рождено име Джони Барто Смит-младши) започва музикалното си обучение от 5-годишна възраст, а 9-годишен вече пише музиката и либретото на опера. Учи музика в Rollins College и Brevard Music Center. Следва в Джулиард скул (1981-1885) в клавирния клас на Адел Маркъс, която му предлага да промени името си от рожденото на настоящото. Докато следва в Джулиард скул, той печели конкурс за солисти в Джулиард и двукратно конкурса „Джина Бахауер“. По предложение на композитора Джанкарло Меноти Барто е поканен за участие на фестивала в Сполето през 1985 г. като диригент и пианист. На следващата година Барто дирижира спектаклите на операта на Меноти „Светецът от улица Бликър“. За постиженията му като млад диригент е отличен с награда на Института „Тенгълууд“, връчена му от Гюнтер Шукер.

Годината 1898 е важна в кариерата на Цимон Барто: той дебютира във Виенската Музикферайн с диригента Кристоф Ешенбах; осъществява запис на Третия концерт на Прокофиев, Сол-мажорния концерт на Равел и Рапсодия в синьо на Гершуин, издаден от EMI Blue; получава покана от Херберт фон Караян за участие във фестивала в Залцбург. Оттогава Барто редовно е привличан като солист в големите културни центрове в САЩ и Европа: Ню Йорк, Филаделфия, Сан Франциско, Париж, Берлин и Санкт Петербург.

Свири с почти всички големи оркестри, включително с Нюйоркската филхармония, Кливландския оркестър, Берлинската филхармония, Дрезден Щатскапеле, NDR Sinfonieorchester Хамбург, Оркестъра на Гевандхаус – Лайпциг, Виенските симфоници, Лондонската филхармония, Парижкия оркестър, Orchester KONE в Мадрид, Токийския симфоничен оркестър. Чест гост е на фестивала в Равиния, САЩ и на фестивала „Бели нощи“ в Санкт Петербург. Клавирният му репертоар включва произведения от барока през романтизма до съвременността.

Записва освен за EMI и за лейбъла Ondine. Дисковете му включват творби от Бах до Джоплин за соло пиано, дуети с Кр. Ешенбах и клавирни концерти.

Като активен интерпретатор на съвременна музика Барто създава през 2006 г. международен конкурс „Barto Prize“ за композиция за пиано соло.

Известен е с широките си интереси в литературата, философията, естествени науки, богословието. Говори свободно пет езика, чете древногръцки, латински и иврит, изучава китайски мандарин. Първата му книга с поезия „Дама от гръцки произход“ е издадена през 2001 г. и през 2005 е сценично представена във Франкфурт и Виена.

Галерия

Предстоящи събитияКакво търсиш днес?