Цветан Крумов е роден през 1986 в София. През 2006 е приет в НМА „Проф. Панчо Владигеров“, където учи  оперно-симфонично дирижиране в класа на проф. Пламен Джуров и хорово дирижиране в класа на проф. Мирослав Попсавов. Завършва през 2012 и до 2015 е редовен докторант и асистент в класа по оперно-симфонично дирижиране на проф. Пламен Джуров. Като част от докторската си дисертация възстановява и изпълнява непознатото симфонично творчество на Никола Атанасов. Дирижирал е и различни хорови формации. От 2015 работи като диригент на младежкия симфоничен оркестър и лектор по музикален анализ в Чукурова Университет, град Адана, Турция.

Още като студент Цветан Крумов дирижира следните премиерни заглавия за България: Петер Линдпайнтнер – Симфония-концертанте за духов квинтет и оркестър, Хуан  Ариага – Симфония в ре минор, Райнхард Калеске – Концерт за валдхорна и оркестър, Никола Атанасов – Симфония №3.

Цветан Крумов концертира с различни музикални състави в България и Турция. Като композитор негови творби са изпълнявани в Турция.  През септември 2014, след щателна селекция на кандидати от цял свят, Цветан Крумов е избран да участва във финалните кръгове на 54-то издание на един от най-престижните конкурси за диригенти –  конкурсът за млади диригенти в град Безансон, Франция. От 2017 до 2022 година е диригент в ТМПЦ Варна, ръководи хора на операта, дирижира оперни и оперетни спектакли и  симфонични концерти. Диригент-постановчик е на „Моята прекрасна Лейди“ (2019) и „Царицата на чардаша“ (2018). Понастоящем ръководи Националния филхармоничен хор.

Галерия

Какво търсиш днес?