Цветана Бандаловска

ЦВЕТАНА  БАНДАЛОВСКА  завършва класическо пеене в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров”. По-късно специализира психотехника по актьорския метод на Mайкъл Чехов към Фондация „Майкъл Чехов” в София. Участва в майсторските класове на Гена Димитрова, Райна Кабаиванска и проф. д-р Густав Куун. Продължава да се усъвършенства и под ръководството на Алек- сандрина Милчева и Салваторе Физикела.

Лауреат е на сребърен медал на конкурса „Борис Христов” (2004), представяла е България на конкурсите „Певец на света” в Кардиф, Уелс (2005), „Опералия” на Пласидо Доминго във Вашингтон (2001) и др. От 2001 е солистка на Софийската опера и балет, на чиято сцена изпълнява ролите на Мими в „Бохеми”, Лиу в „Турандот” и Чо-Чо-Сан в „Мадам Бътерфлай” от Пучини, Маргарита във „Фауст” от Гуно, Донна Елвира в „Дон Жуан”, Памина във „Вълшебната флейта” от Моцарт, Елза в „Лоенгрин”, Изолда в „Тристан и Изолда” от Вагнер, Норма в „Норма” от Белини и много други. През 2009 е първата българска певица изпълнила на българска сцена ролята на Саломе от едноименната опера на Р. Щраус. Репертоарът й включва и творби от световната и българската камерна музика. През 2004 заедно с Благовеста Константинова представя интегрално песните на Вагнер за първи път в България.

Участвала е в международни фестивали в Унгария, Турция, Швейцария, Русия и Италия. През 2004 пее в Девета симфония на Бетховен в „Забраненият град” в Пекин, Китай, с Оркестъра на нациите с диригент Юстус Франц. Гастролирала е във Франция, Италия, Испания, Русия, Тайван, Китай, Япония, Корея, Тунис, Хърватия и др. Неколкократно е била гост на Коледните концерти на Хора на софийските момчета. Правила е записи за Българското национално радио и Българската национална телевизия.

През 2011 Министерството на културата награждава Цветана Бандаловска с почетна грамота за принос в развитието на българската култура, а Съюзът на българските музикални и танцови дейци й присъжда наградата „Кристална лира” за изпълнението на ролята на Зиглинде в операта „Валкюра” на Вагнер. През 2016 получава наградата

„Златно перо” за принос в развитието на оперното изкуство.

Галерия

Какво търсиш днес?