Роденият в Париж диригент, композитор, пианист и писател ФРЕДЕРИК ШАСЛЕН получава образованието си в Парижката консерватория и в Моцартеума в Залцбург. Между 1987 и 1989 е асистент на Даниел Баренбойм с Оркестъра на Париж и на фестивала в Байройт, а през следващите две години е асистент на Пиер Булез в Ensemble Intercontemporain. След това става музикален директор на Операта в Руан (1991 – 94), Симфоничния оркестър на Йерусалим (1998 – 2001), Манхаймския национален театър (2004 – 2007), Операта на Санта Фе (2009 – 2013) и отново оглавява Йерусалимския симфоничен оркестър (2011 – 2019).

Дирижирал е множество оперни спектакли – в Метрополитън в Ню Йорк, операта в Лос Анджелис, Дойче опер – Берлин, Баварската Щатсопер в Мюнхен, оперите в Лайпциг, Дрезден, Мадрид, Болоня, Рим, Венеция, Торино, Токио, Осло, Копенхаген. Прави своя австрийски дебют на фестивала в Брегенц в постановката на „Набуко” (1993, 1994), там през следващите две години дирижира и „Фиделио”. От 1997 е редовен гост-диригент на Виенската опера, където е дирижирал 250 спектакъла на 34 различни творби. А с Виенската филхармония е концертирал като диригент и като пианист (Малер – Пета симфония, Бетовеновия Пети клавирен концерт). Сред изявите му напоследък са новите постановки на „Хофманови разкази” в Дрезден и в Копенхаген.

Бил е диригент на всички големи френски оркестри (Националния оркестър, Оркестъра на Париж, Парижката опера, Оркестъра на Френското радио), оркестрите на Миланската Скала и Торино Rai, Лондонската филхармония и Лондондски симфоници, Манчестърския Hallé, Виенската филхармония и Виенски симфоници, Националния оркестър на Испания, Оркестъра на Фондация Гулбенкиан (Лисабон), Израелската филхармония, Филхармонията на Нагоя. Изпълнявал е някои концерти за пиано като солист и диригент (двата клавирни концерта на Равел и петте концерта на Бетовен с Виенската филхармония, Моцарт KV 488 с Виенски камерен оркестър).

Близките му ангажименти като диригент включват „Селска чест” и „Палячи” в Болоня и „Манон” във Виена, предстоят и „Кармен”, „Вертер”, „Андре Шение”, „Хофманови разкази” и „Самсон и Далила” във Виена, Четвърта симфония на Малер с Филхармония Вюрт, „Манон” в Париж (театър „Шанз-Елизе”), „Севилският бръснар” в Савонлин, „Бохеми” в Лиеж.

Фредерик Шаслен се утвърждава и като композитор, и с литературното си творчество. Автор е на есе „Музика във всяко чувство”, публикувано в Париж (изд. France-Empire) и Германия (изд. Böhlau), достъпно на английски в Kindle. През 2017 издава роман за живота на Малер „Да бъдеш Густав Малер” (изд. Fayard, Париж).

Какво търсиш днес?