Цигуларката ФРАНЧЕСКА ДЕГО е един от най-търсените изпълнители на международната сцена. Има забележителен успех като солист и солов интерпретатор.

Дъщеря на Джулиано Дего, италиански писател и журналист, и на Маргарет Щраус, американка от еврейски произход, Франческа започва да учи цигулка на четиригодишна възраст под ръководството на баща си, любител цигулар. Година по-късно е приета в училището за сценични изкуства Феърбанкс в Калифорния. Завършва Миланската консерватория през 2006. Продължава обучението си при Салваторе Акардо в Академия „Киджана“ в Сиена и в „Accademia Stauffer“ в Кремона, а през 2010 получава изпълнителска магистърска степен в Кралския колеж за музика в Лондон, където работи под ръководството на Ицхак Рашковски. През 2004 среща Шломо Минц, който има голям принос за нейното артистично развитие.

Соловият ѝ дебют е на седемгодишна възраст в Сан Диего с концерт на Бах, на 15 години свири в Зала „Верди“ в Миланската консерватория, а на 16 години заедно с Шломо Минц – в Залата на Оперния театър в Тел Авив.

Последният ѝ сезон 2022/2023 включва дебюти с Оркестъра на Шанз-Елизе с Филип Херевеге (Менделсон), Симфоничния оркестър на Кастилия и Леон (Бузони), Националния симфоничен оркестър на Ирландия (Моцарт № 5), Оркестъра на Северна Каролина (Прокофиев № 2), Софийската филхармония и Симфоничния оркестър на Фарьорските острови. Гостува отново на Националните симфонични оркестри на Индианаполис (Моцарт № 5) и Вашингтон, Оркестъра на Ълстър (Ирландия) и Оркестъра на Тоскана (Италия) с диригент Даниеле Рустиони. Ангажирана е в специален проект в „Opera House“ в Дубай, дебютира с рецитал в „Wigmore Hall“ (Лондон) заедно с пианиста Алесио Бакс, има концертна изява на престижния фестивал в Аскона заедно с Франческо Пиемонтези и Даниел Мюлер-Шот с изцяло Брамсова камерна програма.

Акценти от скорошни нейни участия включват концерти: в цяла Япония със Симфоничния оркестър на NHK (дирижиран от Фабио Луизи); „Серенадата“ на Бърстейн в „Ла Фениче“; с Камерния окестър на Луизиана, Симфоничния оркестър на „Би Би Си“, Оркестъра на Ълстър, на Хале и „Ла Верди“ филхармония, Кралската филхармония и Кралския шотландски национален оркестър, „Gürzenich Orchestra“ в Кьолн, Националния младежки оркестър на Великобритания, „Tokyo Metropolitan“ и „Tokyo Symphony Orchestra“, Филхармоничния оркестър на Ница и Камерния оркестър на Лозана, „Teatro Carlo Felice“ в Генуа на известния фестивал „Stars of the White Nights“ в Санкт Петербург, „Teatro Regio“ в Торино, Академията в Санта Чичилия и всички големи италиански оркестри, Оркестъра на Севиля и „De la Comunitat Valenciana“ в Центъра на изкуствата във Валенсия, Симфоничния оркестър на Окланд (Нова Зеландия), Филхармонията в Овиедо (Испания), Филхармонията в Монте Карло, Симфоничния оркестър на Санта Барбара, „Het Gelders Orkest“ (Нидерландия); както и рецитали в „Лувър“ в Париж, „Линкълн център“ в Ню Йорк и във Вашингтон.

Франческа Дего редовно си сътрудничи с уважавани диригенти като сър Роджър Норингтън, Фабио Луизи, Лионел Брингер, Далия Стасевска, Кристофър Хогууд, Йоел Леви, Донато Ренцети, Джонатан Хейуърд, Уейн Маршал, Джанлуиджи Джелмети, Диего Матеуз, Шломо Минц, Джема Ню, Джадер Бигнамини , Алпеш Чаухан и Сиан Джан.

Има подписан ексклузивен договор с „Chandos Records“ за неотдавнашното ѝ издание на Концерт №3 и № 4 от Моцарт, диригент сър Роджър Норингтън с Кралския национален оркестър на Шотландия, който получи единодушното одобрение от критиката, включително от „BBC Music Magazine 5“ – „Запис на месеца“. Има издадени: концерти от Паганини и Ермано Волф-Ферари заедно със Симфоничния оркестър на град Бирмингам и Даниеле Рустиони; рецитал с цигулката на Паганини „Il Cannone“; сонатите за цигулка на Бетовен и капризите на Паганини за „Deutsche Grammophon“.

Запален камерен музикант, Франческа Дего обича да свири с артисти като Лаура ван дер Хайден, Салваторе Акардо, Алесандро Карбонаре, Махан Есфахани, Бруно Джурана, Нарек Хахназарян, Пиърс Лейн, Ян Лисиецки, Миша Майски, Антонио Менесес, Мартин Оуен, Алесандро Таверна, Роман Симович, Катрин Стот и Франческа Леонарди.

Франческа Дего има афинитет и към съвременната музика, на нея са посветени произведения от композиторите Майкъл Нийман, Карло Бокадоро, Кристиан Карара, Никола Кампогранде и Марко Тарали.

Тя е чест сътрудник на специализирани музикални списания, пише месечна колона за „Suonare News“, писала е статии и мнения за „BBC“ и списанията за класическа музика „The Strad“, „Musical Opinion“ и „Strings Magazine“. Наскоро издава и първата си книга „Tra le Note. Classica: 24 chiavi di lettura“ (Между нотите. Класика: 24 интерпретации), издателство „Mondadori Electa“, в която изследва как класическата музика може да се слуша и разбира по-добре днес.

Франческа Дего живее в Лондон и свири на рядка цигулка на Франческо Руджери (Кремона 1697).

текст – Елисавета Вълчинова-Чендова

Галерия

Минали събитияКакво търсиш днес?