Франсиско Арайза

ФРАНСИСКО АРАЙЗА е признат за един от най-големите тенори на нашето време. От 1980, когато по покана на Херберт фон Караян участва на фестивала в Залцбург, неговият красив тембър, стилистична гъвкавост и високата класа на сценичното му присъствие го нареждат сред най-търсените изпълнители на оперните и концертните сцени по цял свят. Особено ценен е в Баварската държавна опера в Мюнхен, Цюрихската опера, с която е здраво свързан от 1977, Виенската държавна опера, където получава престижната титла „Камерзенгер“ през 1988 и Метрополитън опера в Ню Йорк.

След легендарните интерпретации в опери на Моцарт и Росини той се изявява с голям успех в партии от драматичния лирико-спинтов репертоар от Верди, Пучини, Масне, Гуно и Вагнер. Сред най-известните му роли са Тамино, Дон Рамиро, Неморино, Алфредо, Родолфо, Де Грийо, Фауст, Вертер, Хофман, Лоенгрин и Щолцинг, в продукции на най-известни диригенти и режисьори. Кариерата му е придружена от множество награди, сред които през 1988 наградата на пресата в Токио „Най-добро музикално събитие на годината“, медала „Моцарт“ на Мексиканския университет, наградата на Марио дел Монако „Otello d’Oro“ през 1995 и през 1996 артистичната награда на Мюнхен „Златен Меркурий“. Неговите повече от 50 записа му носят наградите „Orphée d’Or“ и „German Record Prize“. Прочутият певец има участия в множество оперни филми и телевизионни предавания, както и творчески портрет по Втора германска телевизия (ZDF). През 1988 е публикувана илюстрованата му монография „Гласовете на света”.

Франсиско Арайза е ангажиран и с подкрепата на млади певци в майсторските си класове, участия в жури на международни певчески конкурси и преди всичко в своята едноименна фондация за млади певци в Мексико Сити. През 2003 той става професор в Държавната академия за музикално и драматично изкуство в Щутгарт. Преподава и в Международното Оперно студио в Цюрих вокална техника и стилова интерпретация, а във фондацията на Бертелсман „Нови гласове“ е бил председател на жури на певческия конкурс и вокален инструктор. Бил е също член на борда на „Фондация за култура и музика Лиз Мон” в Берлин, както и на Европейската културна фондация „Europamusicale” в Мюнхен и на Фондация SIAA (sic itur ad astra – така отиваме при звездите) за млади певци в Лихтенщайн. Става артистичен директор на Международната академия „Хуго Волф“ през 2009 и основава фондация „Нови майстори на изкуството на песента“.

Големият музикант е награден през 2011 със златен медал на Националния институт за изящни изкуства и литература и Националната опера в родния си град Мексико Сити за 40-годишната си международна певческа кариера. През 2017 е удостоен с почетна докторска степен от Университета на Морелия „Мичоакана Сан Николас де Идалго“ в Мексико. От 2016 до 2018 ръководи катедра „Франсиско Арайза” в Националната консерватория в Мексико Сити, заедно с Мария Видович и Алекс Пашков. Той също така ръководи Вокалната катедра „Алфредо Краус“ във Висшето училище за музика „Рейна София“ в Мадрид през учебната 2020 – 2021, заедно с Мария Видович.

Галерия

Минали събитияКакво търсиш днес?