Снимка на Федерико Коли

Италианският пианист ФЕДЕРИКО КОЛИ (1988) бързо печели световно признание със своите завладяващи, нетрадиционни интерпретации и яснота на звука. „The Daily Telegraph” изтъква „неговото красиво, леко свирене и лирична грация“, а сп. „Gramophone” го нарича „един от най-оригиналните мислители на своето поколение“. Забележителната оригиналност и силно въображение, философският подход към създаването на музика отличават многоизмерните изпълнения и записи на пианиста.

След ранните му успехи, които включват I награда на Моцартовия конкурс в Залцбург (2011) и Златен медал от Международния клавирен конкурс в Лийдс (2012), списание „International Piano” го избира за един от „30-те пианисти под 30 години, които вероятно ще доминират на световната сцена през следващите години“. Той  е носител на отличието „Grosso d’argento” за международния престиж, който дава на родния си град Бреша, а музикалната секция на UK Critics’ Circle го включва сред получателите на своите награди за 2018.

Федерико Коли завършва Миланската консерватория, обучава се и в Международната академия по пиано в Имола, и в „Моцартеума” в Залцбург под ръководството на Серджо Маренгони, Константин Богино, Борис Петрушански и Павел Гилилов.

Той записва ексклузивно за фирмата „Chandos Records”, с която издава първия си диск със сонати от Доменико Скарлати през 2018, отличен  от „Presto Classical” като „Запис на годината”. И втория том със сонати на Скарлати, който записва е отличен с награди. Обявен е за „Запис на месеца“ от „BBC Music Magazine” и от „International Piano Magazine” (април 2020), както и за един от най-добрите класически албуми, издадени през 2020 в класацията на „BBC Music Magazine”.

Оттук нататък Федерико продължава да свири с реномирани оркестри – с Оркестъра на Мариинския театър и Санктпетербургската филхармония, Лондонската кралска филхармония, Симфоничния оркестър на BBC, Кралската филхармония на Ливърпул, Кралската филхармония на Стокхолм, Националната академия „Санта Чечилия”, Симфоничния оркестър на RAI и Национален оркестър „Ил дьо Франс”. Работил е и с уважавани диригенти като Владимир Ашкенази, Денис Ръсел Дейвис, Валерий Гергиев, Юрий Темирканов, Йон Марин, Томас Сондергард, Ед Спаняард, Василий Петренко, сър Марк Елдер, Сакари Орамо, Фабио Луизи и др.

Федерико Коли демонстрира и в многобройните си рецитали своето клавирно майсторство в някои от най-известните концертни зали в Европа, Азия, САЩ и Япония. Свири и на престижни музикални форуми като Клавирния фестивал Рур в Дортмунд, Международния фестивал „Дворжак” в Прага, Международния фестивал „Шопен и неговата Европа” във Варшава, на фестивала в Люцерн и фестивала „Равиния” в Чикаго. В допълнение към изпълненията на живо, Федерико поддържа натоварен звукозаписен график. Бъдещите му идеи за издания на „Chandos Records” включват руски проект, фокусиран върху Шостакович и Прокофиев, както и мултиалбумен проект с Моцартов солов и камерен репертоар.

По време на пандемията COVID-19 пианистът създава образователна поредица от кратки видеоклипове за своя YouTube канал, предназначени да преоткрият Моцартовата фантазия в до минор K. 475 и да поставят музикалните идеи на Моцарт в исторически и културен контекст.

През 2023 Федерико Коли е избран от сп. „Fortune Italia” за „един от най-влиятелните „40 под 40“ в италианската култура“.

текст – Янина Богданова

Галерия

Минали събитияКакво търсиш днес?