ТОМАС ХЕМПСЪН, звездата на Метрополитън опера и най-популярният баритон на САЩ, е получил безспорно международнo признание за своето майсторство и водещата си роля в областта на културата. Отдавна е признат за един от най-иновативните музиканти на нашето време. Оперният му репертоар включва над 80 образа, а дискографията му включва повече от 170 албума. Самият той е с множество номинации и е носител на наградите „Грами“, „Едисон“ и „Гран при дьо диск“.

Акцентите в сезон 2021/22 на Томас Хемпсън включват завръщането му в „Театро дел Маджо музикале“ във Флоренция в ролята на Дон Алфонсо в операта „Така правят всички“ от Моцарт. Представя ролята на Ян Вермеер в световната премиера на „Момичето с перлената обица“ от съвременния швейцарски пианист и композитор Щефан Вирт в „Операхаус“ в Цюрих. Хемпсън се завръща и в Кралския театър в Мадрид (Teatro Real De Madrid), за да изпълни главната роля в „Адриан“ на известния американо-канадски певец и композитор Руфъс Уейнрайт.

Сред забележителните ангажименти на концертната сцена са концерт с Филхармонията на Осло и виолончелиста Сол Габета под диригентството на Клаус Макела, както и изпълнения с Оркестъра на Виенската академия, Софийската филхармония, Клангфорум – Виена, Националния оркестър на Лион, Пражкия симфоничен оркестър и др.

Хемпсън се присъединява към бас-баритона Лука Писарони за програмата им „No Tenors Allowed“ в Москва с Руския национален младежки симфоничен оркестър, а следващото лято ще представи прочутата си програма „Song of America“ на Музикалния фестивал в Турку. Рециталите му включват органови рецитали с Мартин Хаселбьок в Дрезденската филхармония, с Кристиан Шмит в „Тонхале“ – Цюрих, и рецитал с дългогодишния си музикален партньор пианиста Волфрам Ригер в Алте кирше (Старата църква) в Бозвил. Освен това той ще представи програма от песни на Малер с Берлинския симфоничен оркестър под диригентството на Карина Канелакис и ще изнесе концерт на Международния Брукнеров фестивал 2021.

През изминалия сезон Хемпсън направи дългоочаквания си дебют в ролята на Дон Алфонсо в „Така правят всички” в „Театро дел Маджо музикале“ във Флоренция под палката на Зубин Мета. Концертните му изяви включваха откриването на сезона на Филхармонията на Осло през август 2020 с новия главен диригент Клаус Макела и неговия проект „Song of America: A Celebration of Black Music“, с помощник-куратор д-р Луиз Топпин, представен в рамките на Хамбургския международен музикален фестивал в „Елбфилхармони“. Хемпсън се завръща на фестивала във Вербие (Швейцария) за вълнуващи изпълнения с познатия и на българската публика английски цигулар Даниел Хоуп и с пианиста Волфрам Ригер, и беше домакин на няколко майсторски класа със студенти от Фестивалната академия във Вербие. Завръща се и в зала „Пиер Булез“ в Берлин като артистичен куратор на „Седмицата на Шуберт“ в Академията „Баренбойм-Саид“ в Берлин и на Оперните курсове (Opernwerkstatt) във Вайлблинген (Германия) заедно с Дан Етингер и Мелани Динер.

Томас Хемпсън е почетен професор по философия в Хайделбергския университет и почетен член на Кралската музикална академия в Лондон. В допълнение към неговите няколко почетни докторски титли са: Камерзенгер на Виенската държавна опера и носител на Ордена за изкуство и литература (Commandeur de l’Ordre des Arts et des Lettres) на Република Франция. През 2017 получава медала „Хуго Волф“ заедно с пианиста Волфрам Ригер. Хемпсън е съосновател и артистичен директор на Международната вокална академия в Хайделберг, Германия (Heidelberg Lied Academy). През 2003 основава фондация „Хемпсонг“ (Hampsong), чрез която използва песенното изкуство за насърчаване на междукултурния диалог и разбирателство. Графикът на международните му майсторски класове е постоянен онлайн ресурс на „Medici.tv“, Манхатънското музикално училище и Канала за живо предаване на фондация „Хемпсонг“.

В дългогодишната си сценична кариера Томас Хемпсън си е партнирал с плеяда знаменити оперни артисти като Анна Нетребко, Йонас Кауфман, Рене Флеминг и много други. Сред тях са и Соня Йончева, Красимира Стоянова, Веселина Кацарова.

Томас Хемпсън гостува отново на Софийската филхармония след изключително успешния си концерт през май 2018.

Галерия

Предстоящи събитияМинали събитияКакво търсиш днес?