ТОМАС ХЕМПСЪН, най-големият американски баритон, е един от най-уважаваните и креативни музи- канти на нашето време. За своето високо артистично майсторство и водещо място в съвременната музикална култура, той е носител на множество отличия и награди. От Метрополитен опера е почетен като„Met Mastersinger”, включен е в Американската академия за изкуства и науки, както и в „Залата на славата” на „Грамофон. Неговият оперен репертоар включва над 80 роли, изпълнявани във всички големи оперни театри по света, а дискографията му обхваща повече от 170 албума, спечелили редица номинации и наградите „Грами“, „Едисон“ и „Grand Prix du Disque”. През 2009 той получава наградата „Distinguished Artistic Leadership” от Атлантическия съвет във Вашингтон и е първият артист-резидент в Ню Йоркската филхармония. През 2010 Томас Хемпсън е удостоен с награда „Живи легенди” от Библиотеката на Конгреса, където е бил Специален съветник за изучаване и представяне на музиката в Америка. Освен това получава и прочутата награда „Concertgebouw” и е обявен от ECHO Klassik за „Певец на годината” през 2011 за четвърти път от 20 години насам.

Томас Хемпсън е почетен професор във Философския факултет на Хайделбергския университет и е почетен доктор на музикалното училище в Манхатън, консерваторията „Нова Англия“, колежа Уитуърт и консерва- торията в Сан Франциско. Също така е почетен член на Кралската музикална академия в Лондон. Той е носител на титлите Kammersänger“ на Виенската Щаатсопер и „Commandeur dans l‘Ordre des Arts et des Lettres“ във Франция и е удостоен с австрийския „Почетен медал за наука и изкуство”. През 2017 Томас Хемпсън получава медала „Хуго Волф“ от Международната академия „Хуго Волф“, заедно с дългогодишния си музикален партньор Волфрам Ригер, за изключителните им постижения в изкуството на песенната интерпретация.

Томас Хемпсън се радва на изключителна международна кариера със своите изяви на оперната сцена, звуко- записи и като „посланик на песента“, с активен интерес в областта на научните изследвания, образованието, музикалното разпространение и нови технологии. Чрез фондацията „Хемп- сонг“, която основава през 2003, той превръща изкуството на песента в начин за насърчаване на междукултурния диалог и разбирателство.

Минали събитияКакво търсиш днес?