ТОМАС РЬОЗНЕР, роден във Виена, става широко търсен диригент след дебюта си с Оркестъра на Романска Швейцария през 1998, получава покани от Баварската държавна опера в Мюнхен, „Земперопер“ в Дрезден, Оперите в Щутгарт и Цюрих, Театър „Ла Мони“ в Брюксел, „Гран театър“ в Женева, Националната опера в Лион, Театър „Шатле“ в Париж, Уелската национална опера, „Гранд опера“ в Хюстън, Корейската национална опера, Националния център за сценични изкуства (NCPA) в Пекин, Новия национален театър в Токио и от фестивалите в Глайндбърн, Единбург, Квебек и Брегенц.

Бил е главен диригент на Националния оркестър на Бордо и на Симфоничния оркестър на Биел, основател и артистичен директор е на Филхармония „Бетовен“. Дирижирал е Германския симфоничен оркестър – Берлин, Виенските симфоници, Оркестър „Моцартеум“ – Залцбург, Симфоничните оркестри на Бирмингам и Хюстън, Шотландския камерен оркестър, Бергенската филхармония, Националния оркестър на Капитолия в Тулуза, Камерния оркестър на Лозана, Пражката и Варшавската филхармонии, „Синфония Варсовия“, „Филхармоника Тосканини“ – Парма, „Виолон дьо Роа“ – Монреал и „Синфониета Израел“.

Предстоят му концерти със Симфоничните оркестри в Берн, Олборг, Гран Канария и Пекин,  Филхармония „Рубинщайн“ в Лодз, Истанбулската филхармония „Борусан“,  Филхармонията на Даеджон, както и спектакли в Националната операта на Рейн в Страсбург, Латвийската национална опера в Рига и театъра в Берн. Предприема турне с Филхармония „Бетовен“ в Италия, Швейцария, Словения и Виенската Концертхаус, има и покани от Държавния оркестър на Истанбул, Симфоничния оркестър на Суджоу, Оркестър „Тонкюнстлер“ на фестивала в Графенег, „Palau de la Musica“ в Барселона, Йерусалим и Международния майски фестивал във Висбаден. Оперни продукции го очакват в NCPA в Пекин, Националната опера на Рейн в Страсбург, Латвийската национална опера в Рига и оперните театри в Берн и Бранденбург.

Дискографията му с богат репертоар е в партньорство със Симфоничния оркестър на Бамберг, Виенските симфоници, Оркестъра на Полското национално радио, Симфоничният оркестър на Биел и Филхармония „Бетовен“. Неговият компактдиск „Haydn – Arias & Overtures“ печели наградата JUNO в Торонто. Компактдискът с Вагнер и Рихард Щраус с тенора Даниел Беле и Истанбулската филхармония „Борусан“, издаден от Prospero през 2023, е високо акламиран от критиката.

текст – Анди Палиева

Галерия

Предстоящи събитияМинали събитияКакво търсиш днес?