ТОМАС РЬОСНЕР е роден във Виена – град с вековни музикални традиции. Завършва  Университета за музика и сценични изкуства, посещава майсторски класове по дирижиране при Иля Мусин, Мунг-Вун Чунг и Ханс Граф.  Първите му диригентски изяви на концертната сцена са на 14 години. След дебюта си с Оркестъра на Романска Швейцария в Женева през 1998 г., той се утвърждава като един от най-видните австрийски диригенти. С музикалните си интерпретации на Моцартовите опери „Така правят всички” в Кралския театър „Ла Моне” и „Вълшебната флейта” в оперните театри в Квебек, Цюрих, Рим, Глиндеборн и Хюстън бележи големи успехи. „Той има добра ръка за изискания вкус, позволява на музиката да диша и дава пространство на певците да фразират. Фестивалният оркестър звучи двойно по-акуратно и поставя нови мащаби.” – отбелязва критиката в Залцбург.

         Между 2005-2011 г. Томас Рьоснер е главен диригент на Симфоничния оркестър на Бил/Биен в Швейцария. Художествен ръководител е на Филхармонията „Бетовен”  в Австрия, която основава през 2017 г. на базата на Синфониета Баден – първия оркестър, който създава през 1995 г.

В хармонично равновесие маестро Рьоснер разделя влеченията си към операта и симфоничната музика. Забележителни са изявите му в световноизвестни оперни театри като Баварска държавна опера в Мюнхен, Държавна опера в Щутгарт,  Кралския театър „Ла Моне” в Брюксел, „Фолкопер” във Виена, оперите в Уелс и Женева, Националната опера в Лион, Парижкия театър „Шатле”, Корейската национална опера, Нов национален театър в Токио, Националния център за изпълнителски изкуства в Пекин, както и на престижните фестивали в Брегенц и Единбург, на оперния фестивал в Глиндеборн и др.

Томас Рьоснер е и високо ценен оркестров диригент. Работил е с прочути оркестри като Виенските симфоници, Симфоничния оркестър на Бирмингам, Бамбергските симфоници, Немски симфоничен оркестър – Берлин, Шотландски камерен оркестър, Оркестър „Моцартеум” – Залцбург, Националния полски радиосимфоничен оркестър, Симфония Варсовия, Пражката филхармония, Националния оркестър на Бордо, Симфоничния оркестър на Хюстън, „Цигулките на краля” – Монреал, Токийски симфоничен оркестър, Израелска симфониета, Филхармоничния оркестър „Борусан” в Истамбул и др.

Огромният репертоар на диригента обхваща творби от симфоничната и оперната музика от 18 до 20 век. Богатата му дискография включва операта „Трубадур” от Верди с Виенските симфоници, Московски камерен хор и фестивален хор – Брегенц с режисьор Робърт Карсен, два компактдиска с Бамбергските симфоници и Симфоничния оркестър на Полското национално радио с творби от Паул Клецки и Чеслав Марек. Албумът „Хайдн – арии и увертюри” с участието на певицата Джейн Арчибалд получава през 2012 г. в Торонто наградата JUNO AWARD.

Галерия

Минали събитияКакво търсиш днес?