Теодосий Спасов

TЕОДОСИЙ СПАСОВ (1961) като изпълнител на кавал изработва през годините собствен музикален стил на основата на фолклорния идиом. Той постига нивото на инструментален виртуоз след обучението си в Музикалното училище „Филип Кутев” в град Котел и Академията за музикално и танцово изкуство в Пловдив. През 80-те възниква сътрудничеството му с джаз-формации, участията му на джаз-форуми, реализирането на оригинални синтетични стилове. В последните години композира филмова и театрална музика и творби за симфоничен оркестър и кавал. Издадени са над 38 компактдиска с негови солови изпълнения и с различни музикални състави.

Успешно и ярко е сътрудничеството му с редица музиканти и състави, сред които музикалните състави на Българското национално радио, Хор „Мистерията на българските гласове”, Ансамбъл „Филип Кутев”, Иво Папазов, Георги Янев, Петър Ралчев, Милчо Левиев, Йълдъз Ибрахимова, Симеон Щерев, Веселин Николов, Петър Петров, Анатоли Вапиров, „Акустична версия”, групата на индийския перкусионист Трилок Гурту, Раби-Абу Халил, Глен Велез, Дейв Лийбман, Глен Мур, Мино Синелу, Пол Макендлез, Били Кобъм, Марк Джонсън, Казуми Ватанабе, Брус Дикинсън. Три години свири в световноизвестното ирландско музикално танцово шоу ”Riverdance”. Заедно с диригента Кристиян Ярви, китаристите Влатко Стефановски и Мирослав Тадич осъществява проекта „Балканска треска“, представен съвместно с Лондонския симфоничен оркестър, Филхармоничен оркестър Монако, MDR Orchestra Лайпциг, Симфоничен оркестър на БНР и Македонската филхармония. През 1995 списание „Нюзуик” оценява майсторството му и отбелязва приноса му в създаването на нов музикален жанр.

Освен концертните си изяви, той участва в записи за филми и в театрални спектакли. Работи с имена като Енио Мориконе и Карло Селиото. Носител е на много отличия и награди, между които са: наградата на Международната академия за изкуства в Париж (1996), „Музикант на годината” (1997 и 2002), статуетката на Аполон Токсофорос за дългогодишното му ярко присъствие в българския музикален живот и успехите му на световните сцени (2001), наградата за филмова музика на Националния филмов център (2007 и 2016), наградата за принос в българската култура „Добри Чинтулов” (2009). През 2011 е удостоен с най-високото отличие на Министерството на културата „Златен век” за цялостния му принос в развитието и популяризирането на българската култура и традиционния фолклор, през 2013 му е връчен Орден „Кирил и Методий – първа степен с огърлие” за изключителния му принос към българската култура, през 2014 му е присъдено почетното звание „Доктор хонорис кауза” на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив, през 2015 следват още отличия: „Златно перо” от Класик ФМ и галерия „Макта” за изключителен принос към българската култура и изкуство, „Артист на ЮНЕСКО за мир“, Наградата „Кристална лира“ от Съюза на българските музикални и танцови дейци, през 2018 получава Наградата за театрална музика „Маестро Димитър Вълчев”, през 2021 – „Наградата на София“ за изключителен принос към изкуството на музиката и киното и Театрална награда за музика „Аскеер”, през 2022 получава „Икар” на Съюза на българските артисти в категорията „Съвременна българска музика”.

текст – Милена Божикова

Галерия

Минали събития


14.02.2017 Танго

Какво търсиш днес?